Elsőként Romániában: tömeges tesztelést végeznek Bihar megyében

Péntektől új megelőzési módszerként elkezdték a koronavírus tömeges tesztelését Bihar megyében – számolt be a hétvégén Bihar Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP)

Az úgynevezett PCR pooling módszert sikerrel alkalmazzák Izraelben a koronavírus-fertőzések szűrésére. Lényege, hogy egyszerre több ember mintáit vizsgálják egy tesztanyag felhasználával, így gyorsabb és költséghatékonyabb, mint az egyéni szűrés. A PCR pooling segítségével legkevesebb 15, legtöbb 64 ember nyálmintáját tesztelhetik egyszerre, egyetlen teszttel. Ha a szűrés eredménye pozitív, az illető csoporthoz tartozók mintáit elkezdik felezni, és újratesztelni, egészen addig, míg a ténylegesen fertőzött embereket kiszűrik.

Bihar megyét jól elhatárolható földrajzi övezetekre osztják, s az ott élő közösséget tesztelik csoportosan. A szűrést az intézményes karanténban lévőkön is elvégzik, hogy megelőzzék az esetleges egymás közötti fertőzésterjedést. Bár a koronavírusos tüneteket nem mutató karanténban lévők tesztelése nem kötelező, Bihar megyében mindenkit leteszteltek, mielőtt kiengedték őket a karanténból – közölte a DSP.

A módszert a közegészségügyi igazgatóság és a sürgősségi kórház szakemberei hagyták jóvá, a minták elemzését a Nagyváradon márciusban, közösségi adakozásból megvásárolt PCR-berendezéssel végzik. A jövő héten a második készüléket is üzembe helyezik, ezt az egészségügyi minisztérium jóváhagyásával vásárolták meg.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?