Johannis szerint hiba lenne enyhíteni az óvintézkedések szigorán

Szigorúan be kell tartani a koronavírus terjedésének megfékezését célzó hatósági intézkedéseket, hogy néhányukon ezek közül a megfelelő pillanatban lazítani lehessen – nyilatkozta szerdán Klaus Johannis államfő.

Az elnök rámutatott, Románia még nincs abban a helyzetben, hogy a korlátozó intézkedések lazítását mérlegelje. „Nálunk még egyre nő a megbetegedések száma, egyre nő a sürgősségi ellátásra szoruló páciensek száma, és bár mindannyian azt szeretnénk, hogy mielőbb véget érjen ez a válság, mi még nem vagyunk abban a helyzetben, hogy kiengedhessünk" – fogalmazott Johannis.

Az államfő leszögezte, a vírus emberről emberre terjed, ezért nagymértékben rajtunk múlik a helyzet alakulása, és ha szigorúan betartjuk a hatóságok által elrendelt intézkedéseket, korábban elérhetjük, hogy visszatérjenek a dolgok a normális kerékvágásba. Johannis szerint ha túl korán enyhítenének az intézkedéseken, oda juthatunk, hogy „még hónapokig meg kell hosszabbítani ezeket, és ezt senki nem szeretné".

Johannis azt üzente a lakosságnak, hogy mindenki otthon ünnepelje a húsvétot. „Két húsvéti ünnepünk van. Most vasárnap a római katolikusok, reformátusok, evangélikusok, unitáriusok ünneplik az Úr feltámadását, majd a következő vasárnap az ortodoxok, görög katolikusok. Én ezen a vasárnapon fogom ünnepelni az Úr feltámadását. Otthon fogok maradni feleségemmel, Carmennel, csak mi ketten. Nem megyünk templomba, nem hívunk senkit ebédre, és mi se megyünk senkihez vendégségbe. Az istentiszteletet a tévében fogjuk megnézni, meggyújtunk egy gyertyát és imádkozunk” – mondta Johannis, hozzátéve, hogy ezt várja el másoktól is.

Az elnök hozzátette, akármilyen nehéz húsvétkor betartani a járvány terjedését megakadályozó korlátozásokat, nagyon fontos követni a hatóságok utasításait, mert ellenkező esetben sokak számára nagyon súlyos következményei lehetnek a szabályszegésnek.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?