Kalandos út után megérkezett a szatmári kórházba a koronavírus-tesztelő rendszer

A csomagküldő szolgálat miatt egy hétig bolyongott előbb Párizsban, majd Londonban a koronavírus-tesztelő rendszer egyik fontos eleme, míg végül megérkezett a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházba.

A fertőzöttek gyorsabb kiszűrése érdekében négyhelyiséges labort alakítottak ki a Szatmár Megyei Sürgősségi Kórházban a megyei tanács hathatós közreműködésével, amely a labor kialakítására, a készülékek és egészségügyi felszerelések beszerzésére saját költségvetéséből 600 000 lejt fordított. A tervek szerint a komplex koronavírus-tesztelő rendszernek már április elején működésbe kellett volna lépnie, ha a nemzetközi csomagküldő szolgálat miatt a rendszer egyik fő eleme nem bolyongja körbe a „fél világot”, míg végül hétfőn este megérkezett Szatmárnémetibe. 

„Ez a gépezet (vírus-dns-kivonó vagy extraktor) a tesztelőrendszer elején lévő láncszem/készülék, s bár létezik nem automatizált, hanem úgynevezett kézi kivonó is, olyanok beszerzésére Romániában egyetlen beszállító sem vállalkozott, mert a jelen helyzetben beszerezhetetlen. Mi, a megyei tanács, még március 18-án indítottuk el a tesztelő rendszer működésbe helyezéséhez szükséges eszközök és kellékek megszerzésének procedúráját, de a kézi kivonók beszerzését-leszállítását már akkor sem vállalta senki, csak az automatizáltét. Aztán a készülék el is indult Szatmárnémeti felé, és „kis” kitérővel hétfőn este meg is érkezett – előbb ugyanis Párizsban, majd Londonban landolt; elképzelhetetlen káosz van a repülőtereken, és világszerte ilyen állapotok uralkodnak a légi csomagküldések terén (merthogy a készülék szárazföldi szállítását sem vállalta be senki)” – ismertette Pataki Csaba tanácselnök.

Hozzátette: „A beszállítóval folyamatos kapcsolatban voltunk, minden nap jelezte, épp hol van a csomagunk-készülékünk, és hogy nem vesződött el, „csak” késik. Egyébként ez a beszállítási zűrzavar ugyanilyen – vagy inkább: még nagyobb – a szponzorált, adományként felajánlott eszközök esetében is, azok érkezése sajnos még inkább csúszik, például a Vasile Lucuţ üzletember által beszerzett készülék megérkezését leghamarabb április 30–ra ígérték.”

A szatmári tesztelő rendszert kedden helyezték üzembe a megyei kórházban, a gyártócég képviselői elvégezték a készülék (amellyel együtt megérkezett az első 200 teszt-kit is) pontos beállítását és próbateszteket végeztek, miközben a laboratórium egészségügyi személyzete eligazítást kapott a berendezés pontos működtetését illetően, szerdán pedig megkezdik az első tesztek elvégzését. 

Szatmár megyében a járvány eddig öt áldozatot követelt, az igazoltan fertőzöttek száma április 7-én 27 volt, az intézményes karanténban lévőké 664, míg a házi elkülönítésben lévőké 2 390.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja

Kapcsolódók

Kimaradt?