Háromszéki járványhelyzet: 52 koronavírus-fertőzött személyről tudnak

Kovászna megyében hétfőn 52 koronavírus fertőzött beteg volt – öttel több mint egy nappal azelőtt – derült ki a Stratégiai Kommunikációs Csoport adataiból. A sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórházban hétfőn 23 koronavírus-fertőzött vagy fertőzésgyanús beteget kezelnek, számolt be online sajtótájékoztatón András Nagy Róbert kórházigazgató és Rosu Mátyás orvosigazgató. 

András-Nagy Róbert elmondta, két beteg súlyos állapotban van, egyikről már beigazolódott, hogy koronavírussal fertőzött, a másik személy tesztjének eredményét még várják. Őket a kórház intenzív terápiás osztályon, intubálva kezelik. 

A kórházigazgató hozzátette: a kritikus állapotban levők 65 év fölöttiek és társult betegségeik, így szív- és érrendszeri panaszaik is vannak. A sepsiszentgyörgyi kórházban kezelt többi koronavírusos vagy fertőzésgyanús páciens állapota kielégítő, közülük négyen kapnak oxigént. A sepsiszentgyörgyi kórházból eddig tíz gyógyult beteget engedtek haza. 

Mivel a Stratégiai Kommunikációs Csoport hétfői tájékoztatása szerint Háromszéken 52 fertőzött beteget tartanak nyilván, Dr. Rosu Mátyás, a sepsiszentgyörgyi kórház orvosigazgatója elmondta: nem minden beteget utalnak kórházba. A tünetmentes fertőzöttek csak akkor kerülnek kórházba, ha otthonukban nem lehet őket biztonságban elkülöníteni.  

Hozzátette: zajlik a sepsiszentgyörgyi kórház alkalmazottainak tesztelése. A fertőző betegségek osztályán dolgozókat mind letesztelték és minden eredmény negatív. Rosu Mátyás rámutatott: ez azt bizonyítja, hogy ha védőfelszereléseket viselnek és betartják az óvintézkedéseket, akkor elkerülhető a fertőzés. 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: MTI)

Kapcsolódók

Kimaradt?