Antal Árpád zéró toleranciát hirdetett a bűnözőkkel szemben

Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester hétfői online sajtótájékoztatóján a romló közbiztonság, az elszaporodott erőszakos rablások, lopások, fosztogatások kapcsán kifejtette: „Ki kell mondani, hogy Románia az elmúlt évtizedekben bűnözőket is exportált. Ezek egy része – akik külföldön törvénytelenségből, koldulásból és fekete munkából éltek – most hazajött és itthon is ugyanazt teszik, mint eddig”.

A polgármester kifejtette: „Sepsiszentgyörgy eddig békés, nyugodt város volt, ezért kapkodjuk a fejünket, hiszen rövid idő alatt több helyen is történtek betörések, amikhez nem vagyunk hozzászokva. El kell mondani: Sepsiszentgyörgyön nulla tolerancia van a bűnözőkkel szemben, akik ilyent tesznek, azok semmi jóra nem számíthatnak”.

Antal Árpád felhívta a figyelmet arra, hogy a helyi rendőrség irányítása a szükségállapot miatt az önkormányzattól átkerült a belügyminisztériumhoz, a helyi rendőrök egy része jelenleg nem is a városban teljesít szolgálatot, hanem más településekre osztották be őket. Hozzátette: amíg a város irányítása alatt volt a helyi rendőrség, kisebb-nagyobb problémákat tudtak kezelni, most viszont az önkormányzatnak nincs semmi eszköze erre.

Minden bűncselekményt jelentsenek a rendőrségnek és a városházának is!

A polgármester arra kérte a lakosságot, hogy ha bűncselekmény áldozataivá vagy szemtanúivá válnak, nem elég lefotózni, levideózni és feltenni a Facebookra, hanem azonnal jelenteni kell a rendőrségnek az 112-es segélyhívószámon. Ugyanakkor arra kérte az érintetteket, hogy ilyen esetekben értesítsék a sepsiszentgyörgyi polgármesteri hivatalt is, amely összesíti a lakók panaszait, hogy nyomást gyakorolhassanak a rendfenntartókra és nyomozó hatóságokra.

A polgármesteri iroda munkatársai a 0267/311–243-as telefonszámon vagy az info@sepsi.ro e-mail címen fogadják a lakók panaszait. Az elmúlt napokban több panasz is érkezett a városházára, de kevés volt a használható, inkább a kijárási tilalom megszegésére vonatkoztak. „Kevesebb a bejelentés, mint amire számítottam, remélem, ez azért van, mert kevesebb lett a probléma” – mondta a polgármester.

Mint arról beszámoltunk, az elmúlt időszakban – amióta a koronavírus-járvány miatt megindult külföldről hazafelé a romániai vendégmunkások áradata – Háromszéken több erőszakos rablást, betörést, lopást, fosztogatást is elkövettek többek között Sepsiszentgyörgyön, Uzonban, Szentivánlaborfalván, Hídvégen, ám ezek csak a hivatalosan jelentett esetek, mivel a Facebookon többen is osztottak meg bűncselekményekre vonatkozó fotókat vagy számoltak be ilyen esetekről. A háromszékiek egy részét egyre jobban foglalkoztatja a közbiztonság romlása és az önvédelem megszervezése, sokan különböző eszközöket – paprikaspray-t, elektromos sokkolót, airsoft pisztolyt – vásároltak, vagy biztonsági rendszereket telepítetek otthonukba, cégük székhelyére.

„Ezekben az időkben jobban össze kell tartanunk, mint bármikor korábban, hogy könnyebben átvészeljük a megpróbáltatásokat” – fogalmazta meg Antal Árpád, aki azt kérte a rendfenntartó hatóságoktól, hogy határozottan lépjenek fel a bűnözői csoportok ellen, de azok ellen is, akik nem tartják be a kijárási tilalom szabályait. „Fontos, hogy ne dőljünk hatra, ne gondoljuk, hogy túl vagyunk a nehezén. Vigyázzunk magunkra és egymásra és tartsuk be a szabályokat” – mondta.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?