Koronavírus: leszámoltak a kórházmenedzserrel Marosvásárhelyen?

Péter Ferenc szerint egyoldalú döntést hozott Maros megye prefektusa, amikor felfüggesztette Dr. Ovidiu Gârbovant a Maros Megyei Klinikai Kórház menedzseri tisztségéből. A tanácselnök szerint az egészségügyi intézmény „megfelelően fel van készülve a koronavírusos betegek fogadására”. 

Mara Togănel, Maros megye prefektusa csütörtök este szűkszavú közleményben számolt be arról, hogy a szükségállapot idejére felfüggesztette a megyei tanács alárendeltségébe tartozó kórház vezetőjét. Indoklása szerint a menedzser „hiányosan teljesítette feladatait”. A kormánybiztos azt állítja, hogy Dr. Ovidiu Gârbovan felügyelete alatt késve és akadozva alakították ki a kezelőket a koronavírusos betegek számára és hiányosan osztottak védőfelszereléseket is az egészségügyi alkalmazottaknak.

Maros Megye Tanácsának elnöke azonban cáfolja ezt, emlékeztetve arra, hogy az önkormányzat által az elmúlt két hétben kiutalt 3,7 millió lejből új orvosi eszközökkel és berendezésekkel bővítették a kórház felszereltségét, valamint a védőfelszerelések és fertőtlenítőszerek készletét is kiegészítették. 

„Több mint huszonötezer sebészeti maszk, több mint ötvenezer sebészeti kesztyű, csaknem félmillió vizsgálatokhoz használt kesztyű és csaknem kilencezer orvosi védőöltözék áll a személyzet rendelkezésére. Ezek mellett ugyanakkor újabb szállítmányok kell érkezzenek” – hangsúlyozta Péter Ferenc. A megyei önkormányzat elnöke szerint „Dr. Ovidiu Gârbovannak is köszönhető, hogy ebben a pillanatban a mi kórházunk az ország egyik legfelkészültebb egészségügyi intézményeként néz a járvány elé”.

Marosvásárhelyen a koronavírusjárvány első szakaszában a betegeket a Fertőző Klinika fogadta és látta el. Péntektől azonban azokat a koronavírusos betegeket is el tudják látni a Gheorghe Marinescu 1. szám alatti kórházépületben, akik mást betegségektől is szenvednek (urológia, gasztroenterológia, belgyógyászat, sebészet, kardiológia). Ugyanebben az épületben van kialakítva egy intenzív terápiás részleg, amely 12 lélegeztető géppel van ellátva a súlyos állapotban lévő betegek számára. A Gheorghe Marinescu utcai kórházépület mellett a régi szülészeti klinikán, a tüdőklinikán, az 1-es Pszichiátriai Klinikán is zajlanak az előkészültek a koronavírusos betegek ellátására, illetve annak érdekében, hogy a felsorolt kórházakban helyet lehessen felszabadítani. Több más klinikán is átszervezték a működést azért, hogy befogadják az elköltöztetett osztályokat, ahol a nem koronavírusos betegeket kezelik.

Úgy fogalmazott, tudomásul vette a prefektus intézkedését, aki a szükségállapot idején olyan jogkörökkel van felruházva, hogy „akár egy versenyvizsga révén tisztségbe került kórházigazgatót is egyetlen tollvonással fel tud menteni”, de elhamarkodottnak tartja azt. Szerinte az ehhez hasonló intézkedések veszélyes irányba vihetik az egészségügyi decentralizációt. 

„Az ország nagyon lassan lépegetett előre a decentralizáció útján. Az ilyen döntések az elmúlt tíz év munkáját nullázzák le. A kormány akkor sem kérdezte meg a véleményünk, amikor arról döntött, hogy a minisztériumhoz tartozó új kórház, a sürgősségi kórház helyett, a város különböző részeiben működő, és a megye fenntartásába tartozó intézményt nevezi ki koronavírusos kórháznak” – figyelmeztetett Péter Ferenc.

Hangsúlyozta, a Maros megyei tanács továbbra is eleget tesz a ráruházott jogi feladatoknak, és minden lehetséges támogatást megad a járvány megfékezéséhez, azonban a Maros Megyei Klinikai Kórházban meghozott döntésekért ezután a prefektus által kinevezett új vezető, Porav-Hodade Daniel urológus főorvos felel.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?