Miniszteri ígéret: jövő héttől lesz Euthyrox a gyógyszertárakban

Jövő héttől ismét megvásárolható lesz a patikákban több olyan gyógyszer, amely jelenleg hiánycikk, például az Euthyrox is – jelentette ki csütörtök este Nelu Tătaru egészségügyi miniszter, hozzátéve, hogy a kórházak rendelkeznek jelenleg a koronavírus-fertőzés kezelésére használt Platinium és Kaletra gyógyszerekkel.

A patikákban már februárban hiánycikk volt a pajzsmirigykezelésre használt Euthyrox, a miniszter ígérete szerint azonban jövő héttől ismét kapható lesz. „A Metformin több más gyógyszerrel helyettesíthető, és jelenleg van Platinium és Kaletra is, adományokból. Több beszerzési szerződést is aláírtunk, nagyobb mennyiségekre is” – mondta Tătaru a Realitatea Plus műsorában.

Elmagyarázta, a Kaletra gyógyszert a HIV-fertőzött páciensek, míg a Platiniumot a reumatoid artritisz (RA) autoimmunbetegség kezelésére használják, de mindkettő használható a koronavírus-fertőzés gyógyítására is.

Az egészségügyi miniszter szerint a lakosság a paracetamol alapú gyógyszereket is felvásárolta a patikákból, illetve más gyógyszereket is, amelyekből fel akart halmozni otthon „a nehezebb időkre”, ebből adódik a gyógyszertári lerakatok kiüresedése.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?