Koronavírus Romániában: napi háromezer teszt elvégzésére törekednek

Ludovic Orban miniszterelnök szeretné elérni, hogy a hét végéig képesek legyenek elvégezni napi háromezer koronavírus-tesztet – jelentette ki csütörtök este a Digi 24 műsorában a miniszterelnök.

A kormányfő szerint Románia nemzetközi összehasonlításban nem áll rosszul a koronavírus-járvány elleni küzdelemben. Példának azt hozta fel, hogy február 26-án, amikor az első fertőzött személyt igazolták nálunk, Spanyolországban kilenc, Franciaországban 12, Olaszországban 150 fertőzött személyt tartottak számon.

Romániában a csütörtöki összesítés szerint 2738 igazolt fertőzött van, míg az előbb említett országokban tízezrek, olyan körülmények között, hogy azóta mintegy 250 ezer román állampolgár tért haza, zömmel éppen ezekből az országokból.

Orban úgy fogalmazott, hogy a tömegvizsgálat elmélete „hazug és hamis", mert más paraméterek szerint kell megbecsülni a fertőzöttek számát. Elmondta: ezzel együtt az a céljuk, hogy hét végéig képesek legyenek elvégezni napi háromezer koronavírus-tesztet, amit idővel duplájára szeretnének emelni.

Mint megírtuk, március 2. óta – vagyis egy hónap alatt – Romániában valamivel több mint 28 ezer koronavírus-tesztet végeztek el, miközben Németországban naponta végeznek 50 ezret.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?