Ezért „ugrott meg” csütörtökre a háromszéki koronavírus-fertőzöttek száma

Háromszéken csütörtökön 34 koronavírus fertőzött beteget tartottak nyilván, derül ki a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) adataiból, miközben egy nappal korábban még 14 fertőzöttről érkeztek adatok. Adatelemző legyen a talpán, aki a különböző forrásokból érkező információk között el tud igazodni, azok ugyanis nem vágnak egybe, és percről percre változnak.

Miközben a sepsiszentgyörgyi kórház vezetősége igyekszik rendszeresen tájékoztatni az intézményben kezelt betegekről, a háromszéki prefektúra nem közöl a teljes megyére vonatkozó adatokat a fertőzöttekről. A kormányhivataltól azt lehet megtudni, hogy a rendfenntartók milyen bevetéseken vesznek részt és hány büntetést szabtak ki, illetve hányan vannak intézményes karanténban vagy házi elkülönítésben.

Ezért eltérőek az adatok

András Nagy Róbert, a sepsiszentgyörgyi kórház igazgatója csütörtöki online sajtótájékoztatón rámutatott: arról tud beszámolni – központi jóváhagyást követően –, ami az általa vezetett kórházban történik.

A Stratégiai Kommunikációs Csoport viszont a személyazonossági igazolványban szereplő adatok szerint jelenti a betegeket, ám a járvány elején az ország hat járványkórházának valamelyikébe küldték a koronavírus fertőzötteket, illetve van, aki nem a lakhelye szerinti megyében került kórházba, viszont a személyazonosságija alapján a statisztikákban Kovászna megyénél jelenik meg. Másrészt jelenleg percről-percre változnak az adatok, és különböző időkben futnak be a jelentések.András Nagy Róbert szerint minden általa adott információra először központi szinten jóváhagyást kell szereznie, ami időbe telik, ezért fordulhatott elő, hogy a sepsiszentgyörgyi kórházban hétfőn koronavírus-fertőzés és társult betegségek következtében elhunyt egy 77 éves asszony, ám azt csak szerdán tudták nyilvánosságra hozni.

A sepsiszentgyörgyi kórházigazgató elmondta: az intézménybe március 22-én került be az első koronavírussal diagnosztizált beteg, azóta pedig 25 fertőzöttet láttak el. Csütörtök délben egy órakor közülük még 19 fertőzött beteg volt a kórházban, 5 gyógyult személyt hazaengedtek, 1 beteg elhunyt. A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) ugyancsak csütörtöki jelentése szerint Kovászna megyében 34 igazolt koronavírus eset van.

Dr. Rosu Mátyás orvosigazgató hozátette: a sepsiszentgyörgyi kórházban kezelt betegek közül négyen szorulnak oxigénterápiára, egyikük állapota súlyosabb. Magyarázata szerint a koronavírus atípusos tüdőgyulladást okoz, ami azzal jár, hogy bár a betegek nem panaszkodnak légszomjra, de a vér oxigénszaturációja a normális érték alatt van, ezért szorulnak oxigénterápiára.

A sepsiszentgyörgyi sürgősség négy dolgozója is megfertőződött

András Nagy Róbert kórházigazgató arról számolt be, hogy a sürgősségi osztály 4 egészségügyi alkalmazottjáról is kiderült, hogy fertőzöttek. Közülük az elmúlt napokban csak egy dolgozott, és ő is kevés beteggel érintkezett. Őt jelenleg a sürgősség egyik szobájában helyezték karanténba. A másik három személy otthoni elkülönítésben marad, és majd kórházba utalják őket. A sepsiszentgyörgyi kórház sürgősségi osztályát fertőtlenítik, ám a betegellátás továbbra is zajlik.Mint arról beszámoltunk, a Pro Vitam Diagnosztikai Központtal kötött szerződés alapján zajlik a sepsiszentgyörgyi kórház alkalmazottainak koronavírus-tesztelése. A szerdán kezdődött akció keretében első körben a koronavírus fertőzés elleni küzdelem első vonalában dolgozó 58 sürgősségi alkalmazottat tesztelték, közülük került ki a négy pozitív teszteredmény, a többi alkalmazott nem fertőzött. Csütörtökön további 32 kórházi alkalmazottól vettek labormintát koronavírus-tesztre.

Rosu Mátyás orvosigazgató szerint számítottak arra, hogy a sürgősségen dolgozók megfertőződhetnek, mivel az elmúlt napokban nagyon sok olyan beteg jelentkezett, akiknek tüneteik koronavírus fertőzésre utalnak. Ugyanakkor nehéz megmondani, hogy az alkalmazottak honnan fertőződtek meg, hiszen a sürgősség egyik olyan alkalmazottja is fertőzött lett, aki az elmúlt tíz napban nem dolgozott. A jelenlegi adatok szerint a sepsiszentgyörgyi kórház 11 alkalmazottja fertőződött meg koronavírussal.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?