„Nagyon sokan számítanak ránk éjjel-nappal” – hétköznapi hősök: a taxisofőrök

Utasaikat a hátsó ülésekre tessékelik, autóikat naponta többször fertőtlenítik, a maszk és kesztyű elengedhetetlen munkakellékük a koronavírus-járvány idején. A gondterheltség és kimerültség ellenére van annyi lélekjelenlétük, hogy utasaikat szórakoztassák, tájékoztassák és megnyugtassák, „mert az emberek úgy hiszik, ha naphosszat úton vannak, jobban ismerik a híreket”, ezért adnak a véleményükre – tudtuk meg a kézdivásárhelyi és szovátai taxisofőröktől, akiket arról kérdeztünk, miként hatott a szükségállapot bevezetése munkavégzésükre.

A taxisok örülnek, hogy még mindig van munkájuk, ugyanis a koronavírus-járvány beállta óta egyre kevesebben keresik őket, a félelem otthon tartja az embereket. Ha mégis akadnak utasok, egyébről sem érdeklődnek, csak arról, hogy „igaz a hír, tényleg elvitte a mentő az egyik ismerőst koronavírus gyanújával?”, így a saját problémáikat félretéve másokat kell felvilágosítaniuk.

Hétköznapi hősök című sorozatunkban olyan személyeket mutatunk be, akik hivatásuk, szakmájuk miatt nem élhetnek a #maradjotthon lehetőségével, és a koronavírus-járvány idején is az emberek szolgálatában állnak. Taxisofőrök, elárusítók, mentősök, tűzoltók, hulladékszállítók munkáját és munkakörülményeit tárjuk olvasóink elé.

A Maszol átlal kérdezett taxisok elmondták, nemcsak az információátadás és a hírek tisztázása a feladatuk munkájuk mellett, hanem az is, hogy figyelmeztessék a szabályokat, rendelkezéseket megszegő személyeket, és megmagyarázzák nekik, miért fontos az elővigyázatosság, és milyen következményei lehetnek a járványhelyzetnek, ha komolytalanul viszonyulnak az előírtakhoz. „A fiatalok megértik, betartják az óvintézkedéseket, de az idősebb utasokkal nehezebb megértetni ezeket” – vélekedtek az emberek hozzáállásáról.

„Feszültebb a légkör, távolságtartóbb mindenki”

A 23 éves Dénes Botond egy éve dolgozik egy kézdivásárhelyi taxicégnél. Mivel egyik családtagja is tulajdonosa a vállalkozásnak, a munkaerőhiány láttán belevágott a személyfuvarozásba. Emellett fotózással foglalkozik, de jelenleg, a rendezvények hiányában szüneteltetnie kell hobbiját – tudtuk meg a fiatalembertől.

Kiemelte, a járványhelyzet súlyosbodása sem késztette arra, hogy megfutamodjon, hanem ellenkezőleg: örült annak, hogy neki még van munkája. A taxizást mindezidáig könnyűnek érezte, hiszen elmondása szerint nagyon szeret vezetni és társaságban lenni, most viszont „sokkal feszültebb a légkör, az emberek félnek, távolságtartóbbak, és ez érezhető is”. Hozzáfűzte, tart attól, hogy bármikor utaztathat vírushordozót is.

Elmondta, a fertőzés elkerülése miatt folyamatosan fertőtleníti az autóját, főleg azokat a részeket, amelyekkel érintkeznek az utasai is, illetve minden olyan szabályt betart, amelyeket az elkerülés érdekében javasoltak a hatóságok: gyakran mossa a kezét, szellőztet, kesztyűt és maszkot használ. A védőfelszerelést és a fertőtlenítőket a cég szerzi be, de nem zárkózik el attól sem, hogy magának vásároljon maszkot, kesztyűt, mert látja, hogy mennyire nehézkes beszereznie a vállalatnak a folyamatosan fogyatkozó készletek kellékeit.

Arról is beszámolt, hogy fizikailag nem túlterhelt, mert sokkal csekélyebb a napi utasok száma, így kevesebb taxis feladatot kell ellátnia ugyanazért a pénzért, mint a szükségállapot előtt, viszont jóval kimerültebb, mint régen, mert most folyton ott motoszkál a fejében a koronavírus-járvány gondolata, valamint az, hogy mindent megtegyen a fertőzés elkerüléséért.

Dénes Botond úgy látja, az utasok viselkedése megváltozott, már csak az új intézkedésekről, hírekről beszélgetnek, azokkal kapcsolatos kérdéseket tesznek fel, mégis előfordul, hogy naponta többször szükséges felvilágosítania őket, és előfordul, hogy egy személyt többször is kell figyelmeztetnie az óvintézkedések betartására.

Összetartóbb lett a csapat – vélekedett a taxisofőr, aki azt is nyíltan vállalta, hogy megfordult már a sofőrök és a feletteseik fejében is, hogy a szükségállapot idejére felfüggesszék a taxizást. „Nagyon sokan számítanak ránk, sajnos a környékünkön tömegközlekedés nincs, így az embereknek ez az egy opciójuk marad, hogy faluról bejussanak a városba, és orvoshoz, vásárolni vagy gyógyszertárba mehessenek” – indokolta maradásukat.

„A legnagyobb nehézség most a megélhetés”

Katona Róbert négy éve dolgozik taxisként Szovátán. Elmondása szerint nem volt álma, hogy taxisofőr legyen, de nem bánta meg, hogy a munkakeresése során ennél a szakmánál állapodott meg. Hiszen a koronavírus-járvány előtt turistáktól zsibongott a fürdőváros, így egész napos fuvarozások és zsúfolt munkanapok jutottak a taxisoknak.

A járványhelyzet azonban „megviseli” a taxitársaságokat és azokat a cégeket, akik hozzájuk hasonlóan a turizmusból, „az emberekből élnek” – részletezte a fiatalember, rávilágítva, hogy jelenleg alig mennek valamire a kollégáival. Csendesek a napok, az emberek félnek, otthon maradnak, és a sofőrök is aggodalmaskodnak.

Hozzátette, kettős félelem nehezedik rájuk: egyrészt tartanak a fertőzéstől, másrészt az anyagiak és a megélhetés gondjai is terheli őket. Tisztában vannak azzal, hogy az embereknek szükségük van a szolgáltatásaikra, ezért aztán sofőrként minden óvintézkedést betartanak a fürdővárosban, vigyáznak magukra, és igyekeznek nem megijedni a vírustól. Gyakran fertőtlenítik az autókat, és kesztyűben, maszkban dolgoznak. A cég annak ellenére is biztosítja a védőfelszereléseket, hogy napjainkban nehéz ezeket beszerezni – részletezte Katona Róbert.

Ebben az időszakban próbálja elkerülni a családtagjaival való találkozást, mivel naponta több ismeretlen emberrel is találkozik, ezt a módszert látja a leghatékonyabbnak, hogy az esetleges fertőzést meggátolhassa. Elmondása szerint az utasok látják és tudják, hogy a koronavírus-járvány tényleg nem vicc, és nem lehet játszadozni vele: kesztyűjük és maszkjuk van, és általában a hátsó üléseken foglalnak helyet az utazás során.

„Mindenki fél, én próbálom nyugtatgatni a klienseket, és meghallgatom őket” – magyarázta a taxisofőr, akinek az utaztatás mellett az is feladata, hogy eloszlassa a tévhiteket, hiteles információkkal szolgáljon a kétségbeesetteknek. „Úgy gondolják, hogy ha én úton vagyok egész nap, akkor jobban tudom a híreket” – indokolta az emberek viszonyulását.

„Nem könnyű szakma ez sem” – hangsúlyozta a taxis, kiemelve, hogy éjt nappallá téve dolgoznak, és éjszakánként veszélyek is leselkednek rájuk, emellett mindenkit meghallgatni és alkalmazkodni az emberekhez a vita elkerülésének érdekében, valójában embert próbáló kihívás. Ezért úgy érzi, talán a megannyi negatívum mellett pozitív hozadéka is van a koronavírus-járványnak: csendesebbek az utak, nincsenek zsúfolásig telve a nagyvárosok, éjszakánként pedig nem kell kötekedő, ittas embereket szállítaniuk.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?