Jövedelem nélkül maradt lakosokon segítenek Sepsiszentgyörgyön

A koronavírus járvány által okozott rendkívüli helyzet miatt a sepsiszentgyörgyi önkormányzat és civil szervezetek is igyekeznek segíteni a jövedelem nélkül maradt lakosokon. A városháza bővíteni próbálja azok körét, akik eddig nem részesültek szociális segélyben vagy családi támogatásban. A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) pedig élelmiszergyűjtést szervezett az éhezőknek.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat Közösségi Támogatási Igazgatósága és a Sepsi GAL akciócsoport egy stratégiai munkacsoportot hozott létre, amely megoldáscsomagot dolgozott ki a jövedelem nélkül maradt sepsiszentgyörgyiek támogatására. A városháza tájékoztatása szerint azokat célozzák, akik eddig valamilyen okból kifolyólag nem részesültek szociális segélyben vagy családi támogatásban.

A munkacsoport az érintetteknek segít összeállítani a segélyek megszerzéséhez szükséges iratcsomókat és hasznos információkkal látják el őket. Rámutatnak, hogy szociális segélyre és családpótlékra jogosult minden olyan személy, akinek nincs semmilyen regisztrált jövedelme. Hozzáteszik azt is, hogy a gyermekpénz nem számít jövedelemnek, így azt nem kell bejelenteni. Továbbá a szociális segély és a családi pótlék nem zárják ki egymást, tehát egy időben mindkettőben lehet részesülni.

Felhívják ugyanakkor a figyelmet, hogy a szociális segély odaítélése közmunkához van kötve, vagyis, aki ebben részesül, az köteles valamilyen munkát végezni a közösség szolgálatában. Azért, hogy minél többen részesülni tudjanak a szociális segélyben, a sepsiszentgyörgyi önkormányzat bővíti a közmunkák listáját és azt ismertetik a kedvezményezettek körében.

A városháza arra biztat mindenkit, aki jövedelem nélkül maradt, hogy éljen a törvényes lehetőségekkel, mert még ha nem is nagy összegről lévén szó, de biztos segítséget nyújt ebben a válságos időszakban. További információkért és segítségért hívhatják a 0267-312.112-es telefonszámot és/vagy írhatnak az office@dassepsi.ro email címre.

Élelmet az éhezőknek!

A Háromszéki Közösségi Alapítvány (HKA) élelmiszergyűjtést szervezett azok számára, akik más könyörületéből élnek és a jelenlegi korlátozások miatt nem jutnak élelemhez. A gyűjtés a Bertis üzletekben történik Sepsiszentgyörgyön, Kézdivásárhelyen és Kovásznán, tájékoztatott Bereczki Kinga. Az alapítvány igazgatója szerint olyan étel készételeket gyűjtenek ami nem igényel készítést és azonnal fogyasztható, így például konzerveket, tejtermékeket, pékárut, gyümölcsöt, stb.

Arra kérik a háromszéki vásárlókat, hogy az általuk megvásárolt élelmiszerekből ajánljanak fel egyet-egyet erre a célra, és azt helyezzék el a Bertis üzletekben kihelyezett gyűjtőkosárba. A programot folyamatosan működtetik, amíg a szükséghelyzet tart.

Az üzletekben gyűlt élelmet önkéntesek gyűjtik össze és egy ellenőrzött nyilvántartás alapján kiszállítják a rászoruló családoknak, embereknek, ebben a Salvatore Egyesület önkéntesei segítenek. A Háromszéki Közösségi Alapítvány ugyanakkor várja a segélyhívásokat is a 0758-629.919-es telefonszámon, ahol azt is be lehet jelenteni, ha tudomásuk van olyan családról, egyedülálló személyről, akik rászorulnak a segítségre.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?