Koronavírus: elkezdték a lépcsőházakat fertőtleníteni

Elkezdték gyakorlatba ültetni a koronavírus-megfékezése érdekében hozott 4-es számú katonai rendeletben előírtakat, miszerint az önkormányzatok kötelesek rendszeresen fertőtlenítést végezni a lépcsőházakban és liftekben. 

Marosvásárhelyen elsőként a Rovinari (volt Ady Endre) és a Kárpátok sétánya lakónegyedekben, valamint a Szabadság és a Raktár utcákban található tömbházakban dolgoztak. A következő időszakban a Tudor lakónegyedben, valamint a város valamennyi lakónegyedében fertőtlenítenek.

Kolozsváron 7 millió lejt irányzott elő az önkormányzat a közterületek, tömbházak takarítására, fertőtlenítésére. A kincses városban 2 030 tömbház legalább 20 lakrésszel rendelkezik, további 3 795 tömbház pedig legalább 6 lakrészes. Ezeknek a tömbházaknak a lépcsőházait, közös tereit fertőtlenítik a következő napokban, hetekben. 

Egy városszerte elvégzett fertőtlenítési akció körülbelül egymillió lejbe kerül és 8-10 nap alatt fejezhető be, derül ki Oláh Emese alpolgármester sajtóirodájának közleményéből. A legnagyobb negyedekkel kezdődik az akció: a Monostor negyedben és a Mărăști negyedben végzik el elsőként a fertőtlenítést, majd a Györgyfalvi, Donát és Hajnal negyedek következnek, majd a többi kisebb negyed is sorra kerül. 

A fertőtlenítési akció előtti napon értesítik a lakótársulásokat, akik felügyelhetik a munkát. A fertőtlenítési akció kedden, március 31-én 9 órakor kezdődött. Az önkormányzat azt tanácsolja a lakóknak, hogy a fertőtlenítést követő két órában ne hagyják el lakásukat, ne menjenek ki a lépcsőházba. 

A katonai rendelet értelmében a lakótársulások az önkormányzattól fertőtlenítőadagolót és fertőtlenítőszert kapnak, amelyeket a tömbház bejáratához nekik maguknak kell felszerelni a számukra megfelelő helyre. Kolozsváron a költségvetés-kiegészítés 7 millió lejes tétele erre a költségre is kiterjed.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?