A romániaiak többsége szerint a koronavírus egy laboratóriumból szabadult ki

A romániaiak 52 százaléka úgy gondolja, hogy a világjárványt okozó koronavírust emberek hozták létre, és egy laboratóriumból szabadult ki – derül ki az Avangarde felméréséből, amelynek eredményeit kedden hozták nyilvánosságra.

A közvélemény-kutatás adatai szerint a romániaiak 82 százaléka úgy gondolja, hogy rossz irányba tart az ország a pandémia kirobbanása óta, és csupán 17 százalékuk nem aggódik különösebben a jövőjéért.

Az állampolgárok biztonsága érdekében hozott intézkedésekkel a megkérdezettek 45 százaléka elégedett, ugyanekkora az elégedetlenek aránya, 10 százalék nem tudott válaszolni a kérdésre.

A felmérés szerint a romániaiak 40 százaléka a kormányt, 20 százaléka a román diaszpórát, 18 százaléka a lakosságot, 4 százaléka az államfőt és szintén 4 százaléka az egészségügyi szakembereket okolja amiatt, hogy nem sikerült megelőzni a koronavírus elterjedését az országban.

A megkérdezettek mindössze 14 százaléka hisz abban a tudományosan igazolt tényben, hogy a koronavírus állatról terjedt emberre. Több mint felük, 52 százalékuk úgy gondolja, hogy a világjárványt okozó koronavírust emberek hozták létre, és egy laboratóriumból szabadult ki; 34 százalék nem válaszolt a kérdésre.

A telefonos felmérés március 28-29-én készült 950 személy megkérdezésével, hibaküszöbe 3,2 százalékos.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?