Bővítik a fertőző betegségek marosvásárhelyi klinikáját

Új kórházépülettel bővül a marosvásárhelyi Fertőző Betegségek Klinikájának intenzív terápiás részlege – jelentette be Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának az elnöke.

Tájékoztatása szerint a Marosvásárhelyi Polgármesteri Hivatal sürgősségi eljárással már ki is bocsátotta az építkezési engedélyt, így már csak a kormány döntése hiányzik ahhoz, hogy a beruházás megvalósuljon. A megyei önkormányzat kérni fogja az Egészségügyi Minisztériumtól, valamint fejlesztési minisztériumtól, hogy hagyják jóvá a klinikai részleg építésének finanszírozását.

Péter Ferenc azt állítja, hogy a marosvásárhelyi és kolozsvári tervezőmérnökökből álló csapat, amely rekordidő alatt készítette el a szükséges műszaki dokumentációt – olyan korszerű építkezési technológiát javasolt, ami lehetővé teszi, hogy az épület néhány hónap alatt elkészüljön.

Az Fertőző Betegségek Klinikájának intenzív terápiás részlege a tervek szerint 1362 négyzetméteres felületen 19 kórtermet foglalna magába, amelyekben 33 intenzív terápiás ágy áll majd a betegek rendelkezésére. A Maros Megyei Tanács az új épületet a Dózsa György utcában található Fertőző Klinika udvarán építené fel a koronavírussal fertőzött betegek kezelésére. A beruházás teljes értéke 16 millió 400 ezer lej.

Marosvásárhelyen tesztelnek

Maros megyében korábban 4 személy biológiai mintáiban mutatták ki a Covid-19 vírust, valamennyien külföldi útról tértek haza, mielőtt fertőzöttek lettek volna. A Maros Megyei Prefektúra tájékoztatása szerint a marosvásárhelyi Fertőző Betegségek Klinikáján 45 koronavírusgyanús páciens fekszik, 293 személy intézményes karanténban van, 4225 személyt pedig otthonaiban különítettek el a hatóságok.

A gyanús eseteket Marosvásárhelyen tesztelik, miután az orvosi egyetemen jóváhagyták a valósidejű PCR készülék használatát és beszerezték a COVID-19-et okozó SAR-CoV-2 vírus kimutatására szükséges reakcióelegyet. Múlt héten a Maros megyei kórház is beszerzett egy második, a koronavírus-teszt elvégzésére alkalmas eszközt, amelyhez a szükséges több mint 350 ezer lejt cégek és magánszemélyek ajánlották fel a kórháznak. A két berendezés segítségével Marosvásárhelyen több mint ezer tesztet fognak tudni elvégezni naponta. 

Felkészültek a súlyos esetek kezelésére

Jelenleg ugyan egyetlen súlyos kornavírusos esetet sem tartanak nyilván Maros megyében, a prefektúra közleménye értelmében a megyeközpontban fel vannak készülve erre. Összesen 38 lélegeztetőgéppel ellátott ágyat tudnak biztosítani azon páciensek számára, akik válságos állapotba kerülnek a kór miatt – 26 lélegeztetőgéppel ellátott ágyat a megyei sürgősségi kórházban készítettek elő, a megyei klinikai kórházban további 12 ilyen ágy van.

Emellett a közepesen súlyos esetek kezelésére számos ágyat, valamint külön kórtermeket készítettek elő. Mara Togănel prefektus hétfő délután 4020 védőruhát adott át a vészhelyzeti felügyelőség, a rohammentő szolgálat, valamint a közegészségügyi igazgatóság számára. A védőfelszereléseket a kormány biztosítja a pandémia frontvonalában dolgozó egészségügyi alkalmazottak számára.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?