Koronavírus-teszteket végeznek a marosvásárhelyi orvosi egyetem kutatóközpontjában is

Elkezdődtek a koronavírus (SARS-CoV-2) kimutatását célzó laboratóriumi vizsgálatok a marosvásárhelyi orvosi egyetem kutatóközpontjában – közölte az Agerpres hírügynökséggel Leonard Azamfirei rektor. 

A rektor elmondta, a Maros megye területéről érkező biológiai minták tesztelésén jelenleg kilenc személy dolgozik, de számuk szükség esetén nőni fog. Nemsokára egy második tesztelő berendezést is üzembe helyeznek, ezt a Maros megyei klinika szerezte be, de szintén az egyetem kutatóközpontjában fog működni, hogy a képzett munkaerő egy helyen legyen – magyarázta Leonard Azamfirei.

Az egyetemnek már korábban birtokában volt a valósidejű PCR készülék, de jóváhagyásra és reakcióelegyre volt szüksége ahhoz, hogy a COVID-19-et okozó SAR-CoV-2 vírus tesztelésére lehessen használni. 

A Maros megyei kórház egy második, a koronavírus-teszt elvégzésére alkalmas eszközt is beszerzett, amelyhez a szükséges több mint 350 ezer lejt cégek és magánszemélyek ajánlották fel a kórháznak. A két berendezés segítségével Marosvásárhelyen több mint ezer tesztet fognak tudni elvégezni naponta.

(Címlapfotó: Leonard Azamfirei | Forrás: Facebook/umfst)

Kapcsolódók

Kimaradt?