Arad: a segítségnyújtást is hátráltatja a vírusveszély

A segítségnyújtásban is gondot jelent a koronavírus-járvány, hiszen vannak olyan karitatív szervezetek, amelyeknek a tagjai olyan idős személyek, akikre a legnagyobb veszélyt jelent a vírus, vagy éppen azok zárkóznak el az önkéntesek elől a megbetegedéstől való félelmükben, akiknek segítséget szeretnének nyújtani.

A szükségállapot március 16-i kihirdetése után hoztak létre egy szociális hálózatot az aradi és a megyei szociális igazgatóság, a Vöröskereszt helyi szervezete és több tucat karitatív egyesület közreműködésével. A szociális munkások és az önkéntesek az idős és egyedül élő rászorulókat élelmiszercsomagokkal és tisztálkodó szerekkel segítik hetente, emellett a megadott telefonszámokon olyanok is igényelhetnek segítséget, akik szociálisan nem rászorulók ugyan, de a kijárási korlátozások miatt nem tudnak, vagy nem akarnak közösségbe menni.

Az igény nagy, de minden esetet megvizsgálnak – mondta Andó András, az Arad megyei önkormányzat kommunikációs igazgatója, hozzátéve, hogy hétfőtől a Szakszervezetek Művelődési Házában gyűjtik az adományokat. „Az első héten ezer telefonhívást kaptunk. Minden hívást leellenőrzünk, hogy valóban jogos-e a kérés, és jó helyre megy az adomány. Heti egyszer alapélelmiszerekből és tisztálkodási cikkekből álló csomagot visznek ki a szervezetek” – magyarázta.

 

A magyar érdekvédelmi és civil szervezetek is megpróbálnak tenni a segítségre szoruló idős magyar személyeknek. Az RMDSZ önkéntesei Aradon, Kisjenőben és Pécskán igény esetén elvégzik bevásárlást az időseknek, az Aradi Magyar Ifjúsági Szervezet fiókszervezetei ugyanezt teszik falvakon is: Szentpálon, Zimándújfalun, Kisiratoson van ez irányú kezdeményezés egyelőre. Utóbbi helyen az önkormányzattal működik együtt az AMISZ, de Andó László alpolgármester szerint faluhelyen az emberek gondoskodnak egymásról. „Akinek szüksége van rá, segítünk, a fiatalok jelezték, hogy szóljunk neki. De eddig nem kellett, egy kivétel volt talán, valakinek vizet vittünk. Itt, falun azonban, ha a közeli hozzátartozó nincs is itt, a szomszéd, közeli ismerős segít az idősebbeknek, meg szerintem sokan most jó előre bevásároltak” – mondta.

A 65 év felettiek naponta 11 és 13 óra között intézhetik a bevásárlásaikat. Andó László szerint ezt az időszakot leszámítva alig van mozgás a településen, látszik, hogy az emberek betartják a kijárási tilalmat s az egyéb óvintézkedéseket. „Persze, reggel mennek munkába, délután hazajönnek, de azonkívül nagyon csendes a falu. Dolgoznak, amíg be nem zárnak a közeli gyárak, aztán meglátjuk, mi lesz. Az üzletekben kapható minden, az áruellátás zavartalan, úgyhogy ilyen gondjaink nincsenek” – ecsetelte a helyzetet az alpolgármester.

 

A Máltai Szeretetszolgálat aradi fiókszervezetének sokrétű a karitatív tevékenysége, az idős, egyedülálló személyek ellátása mellett a társadalom peremére szorultakról, a hajléktalan vagy a városszéli kartonbódékban tengődő családokról gondoskodik. Önkéntesei azonban szinte egytől egyig annak a korosztálynak a tagjai, amelyik a koronavírus-fertőzés veszélyének a leginkább ki van téve, és ez nagyon befolyásolja a szervezet munkáját.

„Jómagam is hatvanon felüli vagyok, és szinte mindenkire vonatkozik a figyelmeztetés, hogy minél kevesebbet menjenek közösségbe – mondta Farkas Viktória elnök. – A kolozsvári főtitkárságtól egyébként meg is üzenték két hete, hogy ebben az időszakban szüneteltessük a karitatív tevékenységet. Az az igazság, hogy a leggyakrabban olyan személyekkel találkozunk, akiknek az alapvető tisztálkodási lehetőségeik sincsenek meg. Az önkénteseket meg nem is kényszeríthetjük, hogy csak azért is menjünk, vigyünk csomagokat.”

Ettől függetlenül megpróbálják legalább lelkiekben segíteni a húsvéti készülődésben a rászorulókat. Farkas Viktória telefonon tartja a kapcsolatot a nyilvántartásukban lévő idős személyekkel, hogy azért tudja, kinek mire van szüksége. „Arra gondoltam, hogy a nagyhétben megpróbálunk egy telefonos lelkisegély-szolgálatot beindítani, hogy mégse érezzék annyira magányosnak magukat” – magyarázta.

A „máltások” idén is húsvéti csomagokat vinnének a rászorulóknak, de a szervezet elnöke aggódik a kiosztás körülményei miatt: más karitatív szervezetektől, amelyek mostanság is felkeresik a rászorulókat, azt hallották, hogy fokozottabb az elzárkózás, a kedvezményezettek gyakran nem mernek ajtót nyitni az önkénteseknek a fertőzéstől való félelmükben.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Összeállítják az segélycsomagokat | Fotó: Arad Megyei Tanács)

Kapcsolódók

Kimaradt?