„Románia Vuhanja” – vesztegzár alá került Suceava és a környező községek

Karanténba került a szükségállapot idejére Suceava város és a környező községek – jelentette be hétfő este Marcel Vela belügyminiszter. Az intézkedést az indokolja, hogy az összesen 2109 igazolt romániai koronavírusos esetből 593-at ebben a moldvai régióban regisztráltak, amely így a járvány gócponjává vált.

Suceava és a nyolc környező község vesztegzár alá helyezését a hétfőn este kidolgozott, 6-os számú katonai rendelet írja elő. A rendeletet ismertető belügyminiszter elmondta, hogy már kivezényelték a rendőrséget és a katonaságot a karanténba került települések bejárataihoz. A rendfenntartó szervek feladata elzárni a vesztegzár alá került régiót a többi országrésztől.

Amíg a karantén érvényben van, csak a gazdasági tevékenységekhez és a lakosság ellátásához szükséges árukat szállító járműveket engedik be Suceava és az érintett további települések területére. Belépési engedélyt kapnak azok a személyek is, akik nem a vesztegzár alá vont régióban élnek, de ott dolgoznak, és a város ellátását, a közművek üzemeltetését biztosítják.

A hétfő esti sajtóértekezleten Raed Arafat katasztrófavédelmi államtitkár elmondta: a Romániában eddig beazonosított 2109 fertőzött közül 593-an suceavaiak. A moldvai városban és környékén nem sokkal azt követően rendelték el a vesztegzárat, hogy a koronavírus-járvány romániai áldozatainak száma hirtelen 65-re emelkedett, miután a suceavai megyei kórház 13 múlt héten elhunyt volt pácienséről hétfőn bebizonyosodott: ők is megfertőződtek koronavírussal.

Suceava megye többi települését "biztonsági térséggé" nyilvánították, amelyre valamivel enyhébb, de az országos kijárási szabályoknál szigorúbb korlátozásokat vezettek be.

A több mint százezer lakosú település megyei kórházában eddig 181 egészségügyi alkalmazottról és legalább 60 betegükről bizonyosodott be, hogy elkapta a fertőzést az időközben leváltott kórházvezetés hanyagsága és elhibázott intézkedései miatt. Egyebek mellett a több mint húsz halálos áldozatot követelő suceavai egészségügyi válság miatt kényszerült lemondásra múlt héten Victor Costache korábbi egészségügyi miniszter is.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?