Lélegeztetőgépeket vásárolnak a Hargita Megyei Sürgősségi Kórháznak

Hét lélegeztetőgép megvásárlásáról döntött hétfői ülésén a csíkszeredai katasztrófavédelmi bizottság. A Hargita Megyei Sürgősségi Kórház számára felajánlott berendezéseket a város – központi segítség híján – saját költségvetésének módosításával, pénzösszegek átcsoportosításával igyekszik beszerezni.

További üzletek megnyitását hagyta jóvá a katasztrófavédelmi bizottság a NEST üzletközpontban, így a már működő élelmiszer-áruház és gyógyszertár mellett egy elektronikai üzlet, egy optika és egy hírlapárusítással foglalkozó cég is megnyitja kapuit a vásárlók előtt – jelentette be Ráduly Róbert, polgármester, a bizottság elnöke. Az elöljáró arról is beszámolt, hogy felkészülve a koronavírus-járvány súlyosbodására, elkészült egy terv Csíkszereda zónákra való felosztására. Amennyiben szükségessé válik, 13 különböző városrészen tudják megszervezni a további betegség-megelőző tevékenységeket, illetve folytatni az Időseinkért elnevezésű programot.

Segítséget kérnek az ingázók

Ráduly Róbert kitért arra: a megyei kórház ismét kérte a város vezetőségét, hogy a városi személyszállítás gépjárműparkjával és személyzetével segítsen a vidéken élő egészségügyi dolgozók megyeszékhelyre való munkába járásában. A helyközi járatok felfüggesztésével ugyanis egyre nehezebb megoldani a munkába járást annak a 253 egészségügyi dolgozónak, akik Csíkszereda környékének több mint 20 településéről ingáznak. Az elöljáró elmondta: keresik a legjobb megoldást az utaztatás biztosításának érdekében, ezért hétfőn is egyeztetni fognak a kórház vezetőségével. Ráduly Róbert a kórház kérésével kapcsolatosan úgy fogalmazott: a Csíki Trans városi autóbuszai nem biztos, hogy jó megoldást jelentenek a vidéki utak biztosítására, hiszen többnyire kevés ülőhellyel rendelkeznek.

Hét lélegeztetőgép a kórháznak

A polgármester bejelentette: a városi katasztrófavédelmi bizottság hét lélegeztető gép megvásárlásáról döntött a Hargita Megyei Sürgősségi Kórház számára. A vásárlást a megyei katasztrófavédelmi bizottság és a város képviselőtestülete is rá kell hogy bólintson a napokban. Ráduly Róbert elmondta: a lélegeztetőgépek beszerzése érdekében felülvizsgálják a város költségvetését, és megpróbálnak összegeket átcsoportosítani a beszerzésre. A város különböző elmaradt rendezvényekre, kulturális- és sporteseményekre szánt összegeket fog átcsoportosítani, erről várhatóan a keddi önkormányzati ülésen fognak dönteni.

A Maszol érdeklődésére, miszerint számíthat-e a város a központi vezetés anyagi segítségére a megnövekedett védekezési költségek miatt, a városvezető úgy reagált, hogy Bukarestből legfeljebb „megkésett és lehetetlen intézkedésekre” számíthat Csíkszereda. Ennek kapcsán a városvezető annak a véleményének is hangot adott, hogy a legfrissebb, 4-es számú katonai rendelet egyes előírásai irreálisak.

Ilyennek nevezte a lépcsőházak fertőtlenítésének önkormányzati hatáskörben történő megszervezését. A város ugyan rendelkezik szerződéssel fertőtlenítést végző szakcéggel, ám annak szerinte biztosan nem lesz kapacitása a kért intézkedéseket megtenni a város lépcsőházaiban. Ráduly Róbert úgy látja, a lakótársulások vezetőségének kellene a fertőtlenítésben több feladatot vállalniuk.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja

(Címlapfotó: Csíkszereda Polgármesteri Hivatala)

Kapcsolódók

Kimaradt?