Nem játék: ijesztően magas pénzbírságokat szabnak ki a katonai rendelet be nem tartásáért

Jelentősen megnövelték a koronavírus-járvány elleni óvintézkedésként bevezetett katonai rendeletekbe foglalt intézkedések be nem tartásáért a lakosságnak kiróható bírságok mértékét. Az erről szóló sürgősségi kormányrendelet tervezete már elkészült – jelentette be Bogdan Despescu belügyi államtitkár vasárnap este.

A tervezet értelmében 2000-től 20 ezer lejig sújtható az a magánszemély, aki a szükségállapot idején nem tartja be a katonai rendeletek előírásait, míg a jelenleg érvényben levő bírságok 100-tól 5000 lejig terjednek. A jogi személyek esetében a kiróható bírság alsó határa a jelenlegi 1000 lejről 10 ezer lejre nő, a felső határ pedig 70 ezer lej marad.

Despescu hangsúlyozta, az intézkedések mind a koronavírus-járvány terjedésének megakadályozását célozzák, és a hatóságok nem lesznek elnézőek a kihágásokat elkövetőkkel szemben. Figyelmeztetett, hogy a rendfenntartó erőket megbízták, minél kiterjedtebb területeken végezzék az ellenőrzéseket.

Az államtitkár ismertette, hogy eddig több mint 200 bűnvádi eljárást indítottak a hatóságok a ragályos betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt. Szombat estétől vasárnap estig országos szinten több mint 27 ezer belügyminisztériumi alkalmazott, illetve körülbelül 3200 helyi rendőr teljesített szolgálatot. Hozzájuk csatlakozott közel 900 katona is. A rendfenntartó erők közel 94 ezer, karanténba vagy házi elkülönítésbe helyezett személyt ellenőriztek és 800-nál több személyt füleltek le, akik nem tartották be a karanténra vonatkozó rendelkezéseket.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Marcel Vela belügyminiszter és Bogdan Despescu államtitkár | Fotó: antena3.ro)

Kapcsolódók

Kimaradt?