A kormány szerint nem terjed a koronavírus szellőző- vagy légkondicionáló berendezéseken keresztül


-A A+Nem áll fenn annak veszélye, hogy szellőző vagy légkondicionáló berendezéseken keresztül terjed a koronavírus – olvasható a kormány hivatalos Facebook-oldalán közzétett jelentésben.

A koronavírus levegőben történő terjedését nem dokumentálták, kivéve azokat a speciális eljárásokat, amelyek aeroszolokat (légnemű közegből és az abban szétoszlatott szilárd részecskékből vagy folyadékcseppekből álló keverék) generálhatnak: ilyen például az intubálás vagy tüdőtükrözés – írják. Az ilyesmi egészségügyi intézményekben fordulhat elő. Erre utal az a technikai jelentés is, amelyet az Egészségügyi Világszervezet (WHO) végzett Kínában a járványügyi helyzetfelmérés kapcsán.

„Elméletileg fennáll annak a veszélye, hogy a kórház légkondicionáló rendszerén keresztül továbbterjed a vírus, ha olyan eljárásokat hajtanak végre, amelyek negatív nyomás nélküli helyiségekben aeroszolokat generálnak, és amelyeket más helyiségekkel összekötő légkondicionáló rendszerekkel szellőztetnek. A kórházi környezeten kívül azonban nem áll fenn annak a kockázata, hogy a vírus szellőző vagy légkondicionáló rendszerek útján terjedjen” – olvasható a közleményben.

 

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Illusztráció | Forrás: mereuprimul.ro)

HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X