Koronavírus Romániában: 1292-re ugrott az igazolt fertőzések száma

A Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS) pénteki jelentése szerint elérte az 1292-őt az igazolt koronavírus-fertőzöttek száma Romániában. Az utóbbi 24 órában 263 új esetet jegyeztek (ez az eddigi legnagyobb napi esetszám), a halálos áldozatok száma 24-re nőtt.

Az új fertőzöttek 0 és 94 év közöttiek. A fertőzöttek közül 115-öt gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból, 53-at Temesváron, 41-et Bukarestben, hatot Craiován, hatot Konstancán, hetet Iaşi-ban és kettőt Kolozsváron. Péntekig 24 halálos áldozata volt a koronavírusnak Romániában; 32 beteget az intenzív terápiás osztályon kezelnek, közülük 24 páciens állapota súlyos.

A koronavírusban megfertőződött külföldön élő román állampolgárok száma ötvenkilenc maradt, új halálesetet sem regisztráltak. Összesen tizenegy román állampolgár hunyt el külföldön koronavírus-fertőzésben: nyolc Olaszországban, kettő Franciaországban és egy Nagy-Britanniában.

A diplomáciai képviseletek és a konzuli hivatalok által szolgáltatott adatok alapján ez idáig 59 külföldön élő román állampolgárnál mutatták ki a koronavírust, közülük 44-en Olaszországban, négyen Spanyolországban, hárman Franciaországban, ketten Namíbiában, ketten Indonéziában fertőződtek meg, egy-egy személy pedig Tunéziában, Írországban, Luxemburgban és Nagy-Britanniában betegedett meg.

Országos szinten 17 453 koronavírustesztet végeztek el eddig, ezekből 1006-ot magán egészségügyi intézményekben - közölte a GCS. Az elmúlt 24 órában 1127 hívást regisztráltak a 112-es egységes segélyhívószámon és 6553-at a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos 0800.800.358-as tájékoztató zöldszámon.

A GCS ismét felhívja a polgárok figyelmét, hogy kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak a koronavírusról, ugyanakkor emlékeztet, hogy a 0800.800.358-as zöldszámon is kérhetnek információkat. A zöldszám nem sürgősségi szám, ez csak a tájékoztatást szolgálja - nyomatékosítják.

Ez idáig 199 ügyben indítottak eljárást az illetékes belügyi szervek a betegségek leküzdésének meghiúsítása gyanújával. A csendőrség és a rendőrség ugyanakkor 2866 bírságot rótt ki az otthoni elkülönítés vagy a karantén szabályainak megszegése miatt. Emellett a határrendészet négy ügyben indított eljárást hamis nyilatkozattétel miatt.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?