A temesvári járványkórház már csak a megyéből fogadna fertőzötteket

A temesvári Victor Babeș járványkórházban kezelt koronavírus-fertőzött személyek háromnegyede más megyékből származik – hívták fel a figyelmet az intézmény képviselői, akik a közegészségügyi igazgatóságokhoz, az egészségügyi minisztériumhoz és a Temes megyei prefektúrához eljuttatott beadványukban kérik, hogy a szomszédos megyék is készüljenek fel a sürgősségi helyzetre, és lássák el a saját koronavírusos betegeiket. 

Jelenleg Arad, Krassó-Szörény és Hunyad megyei koronavírusos személyeket is kezelnek a temesvári járványkórházban, a beutalt páciensek háromnegyede ezekből a megyékből származik, írja a tion.ro helyi portál. A bánsági járványkórház képviselői azt kérik, hogy ezentúl csak a Temes megyei koronavírusos betegeket fogadhassák, és az említett szomszédos megyék lássák el saját fertőzöttjeiket. 

Voichiţa Lăzureanu kórházmenedzser az intézmény túlterheltségéről beszélt az Agerpres hírügynökségnek. Mint rámutatott: az intenzív osztályon 9 ágyszámmal rendelkeznek, ebből jelenleg 5-öt használnak, közülük 3-an nem Temes megyei betegek. A járványkórház menedzsere hangsúlyozta azt is: azáltal, hogy más megyékből, több száz kilométerről is szállítanak betegeket, a fertőzés veszélyének teszik ki a mentő- és rohammentő-szolgálat (SMURD) személyzetét, de a kórházi alkalmazottakat is. 

Lăzureanu szerint ugyanakkor nincs rendben, hogy intenzív terápiás osztályon kezelt betegeket Temesvárra szállítsanak csak azért, mert más megyékben nem akarnak felelősséget vállalni az esetleges halálesetekért. Hozzátette, egy hónap telt el azóta, hogy az első koronavírus-tesztet elvégezték Temesváron, és úgy véli, ennyi idő alatt az Arad, Krassó-Szörény és Hunyad megyei kórházak is felkészülhettek volna a fertőzött betegek kezelésére. 

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?