FRISSÍTVE – Több mint tízezer személyen készül próbatesztet végezni a Matei Balş-intézet

FRISSÍTVE: A fővárosi Matei Balş Járványtani Intézet 10 500 fős kísérleti koronavírus-tesztelésre készül – jelentette be csütörtökön Adrian Streinu-Cercel, az intézmény igazgatója

A szakember azt mondja: nem elég a kórházakat felkészíteni a járványra, meg kell akadályozni, hogy az emberek megfertőződjenek, ehhez pedig tudni kell, hogy hol terjed a vírus. Streinu-Cercel kifejtette: a mintegy kétmillió lakosú fővárosban legalább 9558 emberen kell elvégezni a tesztet.

Az orvos utalt az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásaira és azt mondta: a lakosságot is tesztelni kell, „hogy tudjuk, egészséges-e, fertőzött-e, vagy már átesett a fertőzésen”. Hozzátette: jóllehet az esetek 80 százaléka könnyű lefolyású, el kellene szigetelni azokat is, akik szinte tünetmentesek, mert éppen úgy fertőznek, mint a többiek, és figyelembe kell venni azt is, hogy az észrevétlenül maradt fertőzések utólag súlyos szövődményekhez vezethetnek.

A professzor szerint nem egyszerű tesztelésről van szó, hanem „tudományos értékű” munkáról. Két típusú tesztet használnak. „Az egyik az antitestek jelenlétét mutatja ki, hogy tudjuk, hogy hányan estek át már a fertőzésen, a másik egy gyors antigén teszt, amely megmondja nekünk, hogy a vírus terjed-e jelenleg. Többé nem visszük az embereket egyik kórházból a másikba, hanem otthon kezeljük őket, hogy bezárjuk a gócokat oda, ahol vannak" – magyarázta.

A tesztelést korcsoportok szerint végzik el a következő kategóriákban: 0–19 év, 20–44 év, 45–64 év, 65–79 év és 80 év felett. A megfelelő keresztmetszetet statisztikusok számítják ki. Hozzátette: bárki elutasíthatja a tesztelést, ám így kihagyja a lehetőséget, hogy megtudja, fertőzött-e. „Ha találunk egy koronavírus-pozitív személyt, az egész területet karantén alá vonjuk” – magyarázta a professzor, és példának azt hozta fel, hogy ha egy-két személy tesztje pozitív lesz, az egész lépcsőház egyféle karanténba kerül. A hatóságok orvosi felügyeletet biztosítanak és fertőtlenítik a lépcsőházat. 14 nap elteltével ismét mindenkit letesztelnek.

Elmondta: a kísérleti programban a mintavételt a szabad ég alatt, az utcán végzik. Az eredmények fél órán belül kész lesznek, és sms-ben küldik meg az illető személyeknek. A kiválasztott alanyokat a lépcsőházfelelős, vagy a körzeti rendőr értesíti, hogy jelentkezzenek mintavételre. Kérdésre válaszolva a professzor leszögezte: a koronavírus-fertőzés nem terjed szúnyogcsípéssel.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?