FONTOS - Változott a lakhely elhagyásához szükséges nyilatkozat formanyomtatványa

Számítógépen is szerkeszthetővé tették, és egyszerűsítették a lakhely elhagyásához szükséges nyilatkozatot csütörtöktől a hatóságok. A kinyomtatott és aláírt dokumentum fényképét is elfogadják a rendfenntartó szervek a kijárási tilalom idején. Ugyanakkor a korábbi formanyomtatványokat is lehet még használni.

A szerdán délben hatályba lépett katonai rendelet értelmében teljes kijárási tilalom van érvényben Romániában. Csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknél ez elkerülhetetlen a munkavégzéshez, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak, létfenntartásukhoz vagy gyógykezelésükhöz szükséges termékeket kell beszerezniük, mezőgazdasági tevékenységet végeznek, ellátásra szoruló hozzátartozójukról gondoskodnak, vagy saját, illetve háziállataik mozgásigényét elégítik ki lakóhelyük közvetlen közelében.

A lakás elhagyásának indokáról minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást, vagy a saját felelősségre kiállított nyilatkozatot kell felmutatni a rendfenntartóknak. Az igazolás itt, a nyilatkozat itt tölthető le a formanyomtatvány számítógépen szerkeszthető PDF-formátumban.

A dokumentumokat ki lehet nyomtatni, és kézzel kitölteni, vagy számítógépen kitölteni, és ezután kinyomtatni, az aláírás azonban mindenképpen saját kezű kell hogy legyen, figyelmeztet a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Emellett a  nyilatkozatott kézzel is meg lehet teljes egészében írni, de a formanyomtatvány modellje alapján. A kézzel aláírt dokumentum fényképét be lehet mutatni a rendfenntartóknak telefonon vagy tableten is.

A közlemény figyelmeztet, hogy az adatok elektronikus kitöltését lehetővé tevő platformokat a hatóságok nem támogatják, és ezektől elhatárolódnak, ugyanis fennáll a veszély, hogy ezeket a platformokat adathalászok működtetik, akik így jogtalanul jutnak személyes adatokhoz.

A munkáltató által kibocsátott igazolást, vagy a saját felelősségre kiállított nyilatkozatot a személyi igazolvánnyal együtt kell bemutatni, és a rendfenntartóknak joga van ezeket lefényképezni.

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.
(Címlapfotó: a rendőrség Facebook-oldala)

Kapcsolódók

Kimaradt?