FONTOS – Szerda déltől hatályba lépett a teljes kijárási tilalom

Hatályba lépett szerda 12 órakor a koronavírus-járvány miatti teljes kijárási tilalom Romániában.

Az óvintézkedés lényege, hogy ezentúl napközben is csak azok hagyhatják el lakásukat, akiknél ez elkerülhetetlen a munkavégzéshez, halaszthatatlan orvosi vizsgálatra szorulnak, létfenntartásukhoz vagy gyógykezelésükhöz szükséges termékeket kell beszerezniük, mezőgazdasági tevékenységet végeznek, ellátásra szoruló hozzátartozójukról gondoskodnak, vagy saját, illetve háziállataik mozgásigényét elégítik ki lakóhelyük közvetlen közelében.

A lakás elhagyásának indokáról minden esetben a munkáltató által kibocsátott igazolást vagy saját felelősségre kiállított írásos nyilatkozatot kell felmutatni a rendfenntartóknak. A legveszélyeztetettebbnek minősülő 65 év feletti korosztály számára a kijárást csak 11 és 13 óra között engedélyezik, kivéve ha munkaügyi kötelezettségeiknek tesznek eleget, gazdálkodnak, illetve rászorulókról gondoskodnak. További részleteket itt olvashat.

Ha kérdései vannak a teljes kijárási tilalommal kapcsolatban, tegye fel e-mailben az office@maszol.ro címen, vagy a Maszol Facebook-oldalán, és mi megpróbálunk válaszolni. 

A lakhelyelhagyást indokló nyilatkozat formanyomtatványa innen letölthető. A hatóságok korábbi közlése szerint kézzel is meg lehet írni, a formanyomtatvány modellje alapján. A hatóságoknak joguk van lefényképezni az iratot. A hamis nyilatkozattétel 3 hónaptól két évig terjedő börtönnel vagy pénzbírsággal büntethető.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?