banner_phBMMWg3_970x250_Mol_HU.jpg
banner_6stHcYKY_300x250_Mol_HU.jpg

Jóváhagyta az egészségügyi minisztérium a koronavírus-fertőzés kezelési protokollját

Jóváhagyta az egészségügyi minisztérium a koronavírus-fertőzés kezelési protokollját, amely megjelent szerdán a Hivatalos Közlönyben.

A rendelet szerint jelenleg nincs jóváhagyott gyógyszer a COVID-19 kezelésére, és az ebben az eljárásrendben javasolt gyógyszerek „a 2003-as SARS- (Severe Acute Respiratory Syndrome - súlyos akut légzőszervi szindróma) járvány, a 2012-es MERS- (Middle East Respiratory Syndrome - közel-keleti légzőszervi szindróma) járvány tapasztalatain és a SARS-Cov-2- (a COVID-19 elnevezésű megbetegedést okozó új koronavírus) járvány eddig összegyűjtött adatain alapulnak”.

A protokoll egy sor olyan gyógyszerre hivatkozik, amelyeket a kínai orvosok használnak az újkoronavírus-fertőzések kezelésére, és amelyet a betegség tüneteinek és alakulásának függvényében írnak elő.

A betegség enyhe formájában szenvedőket gyorsan ki lehet engedni a kórházból, vagy akár otthon is kezelni lehet, az alábbi ajánlások betartásával: legalább 14 napos elkülönítés - közvetlen vagy telefonos - orvosi felügyelet alatt, és a megfelelő óvintézkedések betartása, azaz a beteg tartózkodjon külön szobában, viseljen maszkot, étkezzen egyedül, vigyázzon a kézhigiéniára, ne hagyja el a lakását - részletezi a Hivatalos Közlönyben közzétett dokumentum.

A rendelet felsorolja a kórházból való kiadás kritériumait is: lázmentes állapot, a többi tünet enyhülése, két egymást követő negatív SARS CoV2 PCR-teszt, amelyet legalább 24 óra különbséggel végeznek el az orrgaratból és/vagy a szájgaratból vett mintából; a mintavétel az első pozitív teszt után legalább 7 nappal és a láztalan időszak beállta után legkevesebb 3 nappal kell hogy történjen.

A veszélyeztetett csoportokhoz a „65 év fölötti és/vagy a szervi (tüdő, szív, máj) elégtelenségben szenvedő személyek” taroznak - írja a protokoll.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: stirilekanald.ro)

banner_3QCqSgiR_Artboard 2-100.jpg
banner_GPTpbb6w_970x250.jpg

Kapcsolódók

Kimaradt?