Tamás Sándor: a prefektus rendelje el a háromszéki kismamák koronavírus-tesztelését

A sepsiszentgyörgyi kórházban terhesgondozáson résztvevő összes háromszéki kismama koronavírus-tesztelését kérik a prefektustól. Az erről szóló beadványt Tamás Sándor háromszéki tanácselnök és Antal Árpád sepsiszentgyörgyi polgármester fogalmazta meg Iulian Constantin Todor prefektus fele. 

A háromszéki és sepsiszentgyörgyi elöljárók rámutatnak: a szükségállapot ideje alatt a prefektusnak van kizárólagos jogköre eljárni, ezért mint a megyei katasztrófavédelmi bizottság elnökét arra kérik, azonnali hatállyal rendelje el a sepsiszentgyörgyi terhesgondozáson résztvevő, összes háromszéki kismama tesztelését, akik a megyei kórházban kapcsolatba kerülhettek az igazolt fertőzött személyekkel. „Nagyon fontos lépésnek tartjuk, hogy kezeljék prioritásként ezeket a mintavételeket, akárcsak a kórház alkalmazottainak letesztelését, ugyanis nem engedhetjük meg, hogy a megyei sürgősségi kórház fertőző gócponttá váljon már a járvány kezdetén”, írja közös beadványában Tamás Sándor és Antal Árpád. 

Tamás Sándor háromszéki tanácselnök kedd esti online sajtótájékoztatóján rámutatott: eddig a kórház szakszemélyzetét sikerült letesztelni, de ott vannak a páciensek is, akik aggódnak az esetleges fertőzöttségük miatt. „Egy császármetszés előtt álló asszony hozzám fordult segítségért és információért”, mondta a megyei tanácselnök, aki szerint ez így nincs rendben, mivel gondot jelent, hogy március 22-től a kormány teljes hírzárlatot rendelt el, így a szükségállapot ideje alatt a prefektusnak van kizárólagos jogköre, éppen ezért felkérik őt a nagyobb körű szűrés elrendelésére.

Hozzátette, arra kérte fel a sepsiszentgyörgyi kórház menedzserét, hogy szervezzék meg azt, hogy minden vizsgálat, kezelés és szakellátás alatt lévő beteget értesítsenek arról, hogy mi fog történni.

Tamás Sándor beszámolt arról is, hogy sms-ben kérte a karantén alá került kórházi osztályok minden orvosát, hogy akiknek a koronavírus-tesztje pozitív lett, vállalják nevüket a nyilvánosság előtt, mert másképp nincs mód pontosan tudni, hogy kinek milyen lett az eredménye. Cikkünk megjelenésének időpontjáig Dr. András Pál és Dr. Kese Réka nőgyógyászok fedték fel Facebook-bejegyzésben, hogy koronavírussal fertőzöttek, illetve Dr. Toma Áron nőgyógyász közölte azt, hogy az ő koronavírus tesztje negatív, tehát ő nem fertőzött. 

„Most az a cél, hogy eloszlassuk az emberek félelmeit és helyreállítsuk a sepsiszentgyörgyi kórház iránti bizalmat, mert eddig is, ezután is rászorulunk az egészségügyi ellátásra és a becsületesen dolgozó szakszemélyzetre”, összegzett Tamás Sándor. 

Lélegeztetőgépeket és koronavírus-teszteket vásárolnak Háromszéken

A Kovászna megyei tanácselnök kedd esti online sajtótájékoztatóján beszámolt arról, hogy a megyei önkormányzat az alárendeltségébe tartozó sepsiszentgyörgyi kórház számára 2 millió lejt különített el, hogy újabb lélegeztetőgépeket és a koronavírus helyben tesztelését lehetővé tevő berendezést (PCR) vásárolhasson. Ezt még kiegészítik a háromszéki cégek és civil szervezetek adományai. 

András Nagy Róbert kórházmenedzser már múlt héten árajánlatokat kért a szükséges berendezések megvásárlására, azonosították a helyszínt is, ahová fel lehet szerelni egy koronavírus-tesztelő berendezést és egy egész laboratóriumot. 

„Azon vagyunk, hogy a sepsiszentgyörgyi kórház működése, ellátottsága megfelelő legyen, hogy az egészségügyi személyzet arra koncentrálhasson, ami a feladata: a gyógyításra. Az elszabadult indulatok nem tesznek jót senkinek. Higgadtságra van szükség, és arra, hogy értékeljük annak a közel ezer embernek a munkáját, akik a sepsiszentgyörgyi megyei kórházban nap mint nap veszélyeztetve saját és családjaik életét, élesben küzdenek a járvány terjedése ellen”, nyilatkozta Tamás Sándor, aki így összegzett: „Sokszor kerültünk nehéz helyzetbe, ilyenkor tanultuk meg: bármekkora is a veszély, a legnagyobb esélyünk akkor van, ha összefogunk. Most is ezt kell tennünk. Arra kérek mindenkit, hogy ebben a helyzetben a közös cselekvés és az összefogás útját járjuk”. 

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: covasnamedia.ro)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?