Kijárási tilalom: a 65 év felettiek is elhagyhatják bizonyos időközönként otthonaikat

Cáfolta azokat a híreszteléseket Ludovic Orban miniszterelnök, amelyek szerint a szerdától életbe lépő teljes kijárási tilalom idején a 65 évnél idősebb személyek egyáltalán nem hagyhatják el lakásaikat. Bizonyos napszakokban ők is elmehetnek bevásárolni, sőt a hatóságok szeretnék lehetővé tenni, hogy a boltokban és gyógyszertárakban külön szolgálják ki őket – mondta a kormányfő kedd esti sajtótájékoztatóján.

A kijárási korlátozás hétfő estétől csak 22 és 6 óra között volt érvényes, de Klaus Johannis államfő kedden kora délután bejelentette, hogy kiterjesztik nappalra is, azaz a lakosság reggel 6 és este 10 között is csak indokolt esetben – munkavégzés, bevásárlás, halaszthatatlan gyógykezelés, a ház környéki séta vagy kutyasétáltatás miatt – hagyhatja el a lakhelyét, de mindenkinek kötelezően magával kell vinnie a munkahelyi igazolást vagy a saját felelősségre kitöltött lakhelyelhagyási nyilatkozatot.

Ludovic Orban először tartott sajtótájékoztatót azután, hogy elhagyta a 14 napos önkéntes karantént és negatív lett két koronavírustesztje is. Elsőként cáfolta azt a napközben megjelent információt, miszerint a kijárási tilalom idején a 65 évnél idősebb személyek – a koronavírus-veszélynek legjobbban kitett korosztály tagjai – egyáltalán nem hagyhatják el otthonaikat.

„Bizonyos időintervallumban ők is kimehetnek, hogy elintézhessék a bevásárlást, a gyógyszerek kiváltását, sőt szeretnénk megoldani, hogy a boltokban és gyógyszertárakban külön szolgálják ki őket, hogy ne érintkezzenek más személyekkel” – fogalmazott a miniszterelnök. Hogy melyik napszakban, hánytól hányig járhatnak ki az idősek, nem pontosította Orban, mint ahogy a kedden kiadott katonai rendeletről sem árult el részleteket. Azt Marcel Vela belügyminiszter fogja részletesen ismertetni – tette hozzá. 

„A normális állapot a demokrácia, a szabadságjogok biztosítása és gyakorlása, de a mostani szigorú intézkedések a lakosság egészségének és életének a védelmét szolgálják. Szükségét láttuk ennek, mert azt tapasztaltuk, hogy az emberek nem vették komolyan a veszélyt és az óvintézkedéseket” – fejtette ki Orban újságírói kérdésre. Mint mondta, eddig is sok büntetőjogi eljárást indítottak a járványügyi szabályokat megsértőkkel szemben és ezután is szogorúan fel fognak lépni a törvényszegőkkel szemben. „Szükségállapot idején nem kell módosítani a btk.-t, hanem bármilyen bűncselekmény a legnagyobb börtönbüntetéssel plusz még két évvel sújtható” – hangsúlyozta. Mint mondta, a katonák részt vesznek az őrjáratokban és „támogatják a határrendőrség munkáját, a határátkelőkhöz kihelyezett egészségügyi személyzetet, gyakorlatilag kapcsolatba lépnek mindazokkal, akik Romániába érkeznek".

Ludovic Orban szerint a kormánynak fő célkitűzése az egészségügyi védőfelszerelések, rugák, maszkok, szemüvegek, kesztyűk beszerzése, de a nemzetközi piacon ezen áruk iránt mutatkozó óriási igény miatt nehéz elegendőt vásárolni, ráadásul a koronavírus-járvány elleni óvintézkedések minden államban más és más helyzetet teremtenek, ezért előfordult, hogy érvényes szerződéseket nem tudtak teljesíteni a beszállítók. A miniszterelnök elismerte, hogy az államnak stratégiai készlettel kellene rendelkeznie ezekből is vészhelyzetek esetére, de mint mondta, maikor átvették a kormányt, „üres készletet” találtak mindenből, ezért új beszerzési eljárásokat kellett indítani.

„Célunk, hogy 5-7 napon belül, naponta 2000 vagy akár 2500 teszt elvégzésére legyen lehetőségünk, és ez a kapacitás továbbra is növekedjék" – tette hozzá mondta Ludovic Orban.

Bankhitelek elnapolása

A bankhitelek havi törlesztésének elnapolásáról szóló esetleges intézkedést a kormánynak a Román Nemzeti Bankkal (BNR) és a pénzügyi-banki szférával közösen kell meghoznia – jelentette ki Ludovic Orban újságírói kérdésre.

„A pénzügyi-banki szféra egészségétől függ a gazdaság egészsége. Abban a pillanatban, amikor a pénzügyi-banki szféra nem pumpál több pénzt a gazdaságba, nem ad kölcsönt a vállalatoknak, nem ad hiteleket a lakosságnak, az államnak, a gazdaság nagyon súlyos helyzetben van. Nekünk támogatnunk kell a vállalatokat és az állampolgárokat, akikre közvetlenül vagy közvetett módon kihatnak a megszorító intézkedések, hogy átütemezzék banki hiteleik fizetését, hogy elhalaszthassák bizonyos havi részletek kifizetését. Mi készen állunk felvállalni a kamat egy részének a kifizetését is, azonban egy ilyen intézkedést a BNR-vel, a pénzügyi-banki szférával közösen kell meghoznunk” – fejtette ki.

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?