Az egészségügyi személyzet védelmét és a távvizsgálatok bevezetését kérte Johannis

Klaus Johannis államfő arra kérte kedden a kórházmenedzsereket, hogy a páciensek ellátása mellett biztosítsák az egészségügyi személyzet védelmét is. A szakminisztert pedig arra szólította fel, hogy tegyék lehetővé a távolsági vizsgálatokat.

„Tudom, hogy a járvány miatt súlyos problémákkal küzdenek, és tisztában vagyok vele, hogy nagy a nyomás az egészségügyi személyzeten. Ebben a helyzetben még inkább azon kell lenniük, hogy minden erőfeszítésükkel biztosítsák a páciensek egészségügyi ellátását, de úgy, hogy közben ugyanolyan nagy figyelmet fordítanak az egészségügyi személyzet védelmére is” – mondta az elnök a kórházmenedzserekkel tartott videokonferencián.

Az online megbeszélésen Ludovic Orban kormányfő, Marcel Vela belügyminiszter, Victor Costache egészségügyi miniszter, Nicolae Ciucă védelmi miniszter és Lucian Bode szállításügyi, infrastruktúráért és kommunikációért felelős miniszter is részt vesz.

Johannis arra kérte a kórházmenedzsereket, hogy védjék az orvosokat, az egészségügyi személyzetet, és biztosítsák számukra a szükséges eszközöket. Kifejtette, prioritásként kell kezelni az orvosi személyzet tesztelését, hogy ne ismétlődjön meg a suceavai megyei kórház „felháborító esete”, ahol több orvos és ápoló is megfertőződött koronavírussal.

Klaus Johannis arra kérte az egészségügyi minisztert, hogy tegye lehetővé az orvosok számára a távolsági, kommunikációs eszközökkel történő vizsgálatot, amennyiben nincs feltétlen szükség az orvos és betege személyes találkozására. Az államfő azt is kérte a minisztertől, hogy sürgesse meg a távolsági orvosi vizsgálatokat, a vények elektronikus úton történő kiállítását és szükség esetén az egészségügyi kártya felfüggesztését is lehetővé tevő jogalkotási folyamatot.

Kiemelte, a távolsági orvosi vizsgálatok lehetővé tétele elsősorban a családorvosokat érinti, de a szakorvosokat is, akik telefonon vagy más kommunikációs eszközök révén biztonságban tájékozódhatnak pácienseik állapotáról. Ez főleg a 65 év fölöttiek esetében nagyon fontos – mondta Johannis.

A romániai koronavírus-helyzettel foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?