Koronavírus Sepsiszentgyörgyön: újabb négy kórházi alkalmazott tesztje lett pozitív

FRISSÍTVE - Ötre nőtt a Dr. Fogolyán Kristóf Megyei Sürgősségi Kórház személyzeténél igazolt koronavírus-fertőzések száma – tájékoztatott Facebook-oldalán Antal Árpád polgármester.

Hétfő estére további teszteredmények érkeztek, amelyekből kiderült: a sepsiszentgyörgyi kórház újabb 4 alkalmazottja fertőződött meg a COVID-19 vírussal. Az egészségügyi intézmény közleménye szerint vasárnap és hétfőn 38 tesztet végeztek el a személyzeten, amiből 5 eredmény pozitív lett. Az újabb igazolt fertőzések miatt a járványtani vizsgálatot kiterjesztik. 

Mint írtuk, vasárnap koronavírus-fertőzés miatt karantén alá került a sepsiszentgyörgyi sürgősségi kórház szülészet-nőgyógyászat és újszülött osztálya, illetve a szülőszoba, miután szombat este beigazolódott, hogy egy nőgyógyász szakorvos koronavírussal fertőzött. Vasárnap az érintett osztályokon dolgozó személyzeten elvégezték a koronavírus tesztet, és estére kiderült, hogy nem fertőzöttek. 

 

A fertőzött nőgyógyász ellen bűnvádi eljárás indult betegségek leküzdésének akadályoztatása gyanújával. A nyomozó hatóság közleménye szerint megállapították: a szakorvos március folyamán Ausztriában tartózkodott, és március 21-én beigazolódott róla, hogy Covid-19 vírussal fertőzött. Az előzetes nyomozás során megállapították, hogy Ausztria azon országok közé van sorolva, ahonnan hazaérkezve kötelező lakhelyi elkülönítésbe vonulni. 

34 személy van intézményes karanténban

A háromszéki prefektúra is közleményt adott ki hétfő este, amely azonban nem tájékoztat az újabb koronavírus-fertőzöttekről, mindössze annyit közölnek, hogy Kovászna megyében 34 személy van intézményes karanténban és további 1697 személy lakhelyi elkülönítésben, egészségügyi megfigyelés alatt. A lakhelyi elkülönítésben levők száma vasárnap óta 330 fővel emelkedett.

A prefektúra szerint a hatóságok hétfőn 1001 karanténban vagy otthoni elkülönítésben levő személyt ellenőriztek és 4 személyt értek tetten, hogy nem tartotta be a lakhelyi elkülönítésre vonatkozó szabályokat, őket egyenként kétezer lejre bírságolták. Kovászna megyében két bűnvádi eljárás indult a betegségek leküzdéséért folytatott harc akadályozása miatt: az egyik az első háromszéki fertőzött, a Kovászna városi asszony, a másik pedig a sepsiszentgyörgyi nőgyógyász.

A romániai koronavírus-járvánnyal foglalkozó hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?