Egy sor módosítást javasol a szükségállapot miatt az egészségbiztosító

A szükségállapot ideje alatt a koronavírussal történt megfertőződés azonosítását és kezelését, esetenként a szövődmények kezelését minden, Románia területén lévő személy számára biztosítja, és az egészségügyi minisztérium költségvetéséből, illetve az országos egészségbiztosítási alapból fedezi az állam – derül ki az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (CNAS) sajtóközleményéből. A CNAS közvitára bocsátott egy tervezetet, amely az egészségügyi rendszer működését, illetve határidőket módosít a szükségállapot idejére.

Az intézkedések azt a célt szolgálják, hogy az egészségügyi ellátás biztonságos módon történjen mind az orvosok, mind a páciensek számára. Ezt a helyváltoztatások és más személyekkel való érintkezések korlátozásával lehet csak elérni. 

A folyamatos kezelésben részesülő krónikus betegek esetében a háziorvosok folytathatják a vények kiállítását anélkül, hogy szükség lenne újbóli szakorvosi vizsgálatra. A közforgalmú gyógyszertárakból beszerezhető gyógyszereket a családorvos a szakorvos által kiállított dokumentumok alapján írhatja fel. 

A szükségállapot ideje alatt olyan légúti megbetegedések esetén, amelyek koronavírussal való megfertőzöttségre utalnak, az elsődleges orvosi vizsgálat valamely kommunikációs eszköz segítségével, távrendszerben történik. A családorvos a kommunikációs eszköz és az óra megjelölésével rögzíti a távolsági orvosi konzultációkat a betegnyilvántartásban. Amennyiben úgy ítéli meg, hogy személyes vizsgálatra van szükség, akkor az orvosnak kötelessége járványtani szempontból biztonságos körülményeket teremteni a konzultációhoz. 

Az orvosok a beteg jelenléte nélkül, online is kiállíthatják a vényt a szükséges gyógyszerekre, a páciens ebben az esetben valamely elektronikus kommunikációs eszköz révén kapja meg a receptet a szükségállapot idején. 

Ebben az időszakban nem kötelező az egészségügyi kártya használata, és az sem, hogy az egészségügyi szolgáltatásokat 3 napon belül be kelljen vezetni az egészségbiztosító informatikai rendszerébe (PIAS).

A kórházi patikák a vény alapján a beteg valamely hozzátartozójának is kiadhatják a szakorvos által felírt gyógyszereket, amennyiben a kezelés az országos betegellátó rendszer keretében történik. Ez a diabéteszes és a ritka betegségekben szenvedő páciensek gyógyszereire is vonatkozik. Az orvosi beutalók (küldőpapírok) és orvosi segédeszközökre vonatkozó vények érvényességi idejét 90 nappal meghosszabbítják.

A tervezet értelmében a szolgáltatáscsomagokra és keretszerződésre vonatkozó jogszabályok, valamint az országos egészségügyi programok gyakorlatba ültetésének határidejét is meghosszabbítják 2020. április 14-éig.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

Kimaradt?