Nyugtat az oktatási miniszter: jelenleg nem merül fel a tanév befagyasztása


-A A+

Jelenleg nem merül fel sem a tanév befagyasztásának, sem a vizsgák elhalasztásának lehetősége - jelentette ki hétfőn Monica Anisie tanügyminiszter.

„Az a célunk, hogy sem a tanulók, sem a tanárok ne kerüljenek hátrányos helyzetbe. Szeretném világossá tenni, hogy jelenleg nincs olyan forgatókönyv, amely a tanév befagyasztásával számolna” - mondta a tárcavezető, aki hozzátette: a minisztériumi intézkedésekről azt követően tájékoztatnak, hogy „tiszta kép alakul ki arról, ami történik”.

Anisie arra ösztönözte a tanulókat és az egyetemistákat, hogy maradjanak otthon és tanuljanak. A tárcavezető arra reagált, hogy hétfő reggel Raluca Turcan miniszterelnök-helyettes azt nyilatkozta az RFI-nek adott interjújában, hogy három forgatókönyv jöhet szóba a tanévvel kapcsolatban.

A kormányfőhelyettes szerint az első forgatókönyv értelmében a tanítás folytatódik, és a vizsgákat megtartják az eredetileg tervezett időpontban. Turcan azonban úgy véli, ennek viszonylag csekély az esélye, mert a jelek szerint az oktatás felfüggesztését meg kell majd hosszabbítani az eredetileg bejelentett határidőn túlra.

A második elképzelés az, hogy az iskolai év tovább tart majd és - ennek megfelelően - a vizsgákat is későbbi időpontban szervezik meg, a harmadik lehetőség pedig a tanév megismétlése. Turcan kifejtette: a döntést "igen nehéz” meghozni, de mindenképpen figyelembe veszik majd az oktatási minisztérium elemzését is, amely azt vizsgálja, hogy mennyire hatékony a közszolgálati televízió közreműködésével elindított iskolatévé-program.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.EZT OLVASTA MÁR?

X