Kijárási tilalom: ezt vigye magával, ha hétfő este 10 után kilép az utcára

A Stratégiai Kommunikációs Csoport közzétette azt a formanyomtatványt, amelyet kitöltése után magához kell vennie azoknak a romániaiaknak, akik hétfőtől kezdődően 22 óra és reggel 6 között elhagyják az otthonukat.

Mint ismert, hétfőn 22 órától részleges kijárási tilalom lép hatályba az országban. E szerint a romániaiak este 10-től reggel 6-ig csak indokolt esetben hagyhatják el az otthonukat. Ha pedig igazoltatják őket a hatóságok az utcán, akkor a személyi igazolványukkal együtt fel kell mutatniuk azt a saját felelősségre tett nyilatkozatot, amiben megindokolják a lakhelyelhagyást.

A nyilatkozat formanyomtatványát le lehet tölteni több kormányzati intézmény honlapjáról (például innen). Kinyomtatása után ki kell tölteni a személyes adatokkal, meg kell jelölni a felsorolt lakhelyelhagyási okok valamelyikét, és alá kell írni. A Stratégiai Kommunikációs Csoport hangsúlyozza: ha kinyomtatása nem lehetséges, a nyilatkozatot kézzel is meg lehet írni, a formanyomtatvány modellje alapján.

A szombaton ismertetett katonai rendelet előírja, hogy az állampolgároknak munkahelyi igazolvánnyal, a munkaadó által aláírt igazolással vagy saját felelősségre tett nyilatkozattal kell indokolniuk lakhelyük elhagyását március 23-tól kezdődően, este 10 és reggel 6 óra között.

A rendelet szerint lakhelyelhagyás a következő célokból történhet (ezek szerepelnek a nyilatkozatban is):

  • munkavégzés, illetve munkahelyre való eljutás, abban az esetben, ha a munka nem végezhető el otthonról
  • alapszükségleti cikkek beszerzése, beleértve a háziállatok szükségleteit is
  • halaszthatatlan orvosi ellátás
  • beteg, idős vagy fogyatékkal élő hozzátartozó, illetve gyermek ellátása/elkísérése, hozzátartozó elhalálozása
  • tesmozgást szolgáló rövid séta a lakhely közelében
  • kutyasétáltas a lakhely közelében

A nyilatkozatot a személyi igazolvánnyal együtt fel kell mutatni igazoltatás esetén a hivatalos szerveknek, azaz a rendőröknek, csendőröknek, helyi rendőrség tagjainak, akiknek joguk van lefényképezni az iratot. A Stratégiai Kommunikációs Csoport emlékeztett: a hamis nyilatkozattételt a törvény 3 hónaptól két évig terjedő börtönnel vagy bírsággal bünteti.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?