Nagyváradon helyben is végezhetnek koronavírus-teszteket

Videón tájékoztatott a hét végén Ilie Bolojan nagyváradi polgármester és dr. Gheorghe Carp, a Bihar megyei kórházak működésének koordinátora az újabb helyi intézkedésekről.

A vészhelyzet kihirdetése óta 60 százalékkal csökken a gépjárműforgalom, és több mint 70 százalékkal kevesebben használják a tömegközlekedést, de továbbra is sok idős ember van az utcákon, s utazik, holott ők a legveszélyeztetettebbek – mondta a polgármester. Ezért szükség van arra, hogy mindannyian változtassunk a viselkedésünkön, és minél többet maradjuk a lakásban.

A Nagyváradi Szociális Igazgatóság több mint ezer idős emberrel lépet kapcsolatba, s körülbelül 40 százalékuk bevásárlását biztosították, számukra egy mobiltelefonszámot is meghagytak. Fontos lépés a nagyváradi kórházak felkészítése a koronavírussal fertőzött betegek fogadására, ennek részeként vásároltak egy koronavírus-tesztek elvégzése alkalmas berendezést, és továbbra is vesznek védőfelszereléseket és maszkokat az egészségügyben dolgozóknak, és átszervezik a kórházi procedúrák működését is, mondta a polgármester.

Újabb óvintézkedések

Hétfőtől bezárnak a nagyváradi piacokon működő bazárok, a mezőgazdasági termékeket továbbra is árusíthatják. A játszótereket és sportpályákat is lezárják, a lakás közelében lehet kocogni, futni.Ritkítják a tömegközlekedési járművek gyakoriságát, a villamosok körülbelül 20 percenként, az autóbuszok körülbelül 40 percenként, óránként járnak majd, kivéve a csúcsidőszakot. A cégek kérésére pótjáratokat indíthatnak, hogy kevesebben utazzanak egy buszon.

Minden bevásárlóközpontnak 21 órakor kell bezárnia, hogy alkalmazottaik 22 órára hazaérjenek. A helyzet az európai, romániai és a nagyváradi gazdaságot is érinti. A megyeszékhelyen három féle vállalkozás van: azok, amelyeknek kormánydöntés miatt már be kellett zárniuk, azok, amelyek megrendelés nélkül maradtak vagy maradnak a közeljövőben, főleg az autóiparhoz kapcsolódó cégek, illetve azok, akik még dolgoznak.

Ilie Bolojan kérte: akik tehetik, végezzék a munkájukat. A cégek menedzsereitől azt kérte: biztosítsák munkába álláskor a dolgozók testhőmérsékletének ellenőrzését, hogy elkerüljék az esetleges fertőzéseket.  „Maradjatok otthon, ha nincs miért kimennetek a városba, ha pedig gazdasági tevékenységet végezhetnek biztonságnak, dolgozzatok, hogy fenntartsátok nagyvárad város gazdaságát” – ezzel az üzenettel zárta beszédét a polgármester.

Egészségügyi változtatások

Az a döntés született, hogy a Dr. Gavril Curteanu Városi Kórház lesz a koronavírus elleni harc első vonalában, ott látják el majd a kórházi ellátást igénylő betegeket – mondta dr. Gherghe Carp.  Mivel a kórház CT-je az onkológia épületében van, a Regina Maria Klinikát működtető Man Alapítvány átadta használatukra a kórház épületében működő CT-t. A kórház előtt felállítottak egy sátrat, amelyben a látogatók szűrését végzik, d e kérik, a hozzátartozók ritkábban látogassák a kórházban fekvő betegeiket.

A városi kórházból a megyei kórházba és a szülészetre költözettek osztályokat, és felszerelnek egy hőszkennert, mely minden 37 Celsius-fok testhőmérsékletű embert kiszűr, a lázas embereket ahhoz az ellátási lánchoz küldik, amely igazolja vagy kizárja a koronavírus-fertőzést. A városi és a megyei kórháznak összesen 75 intenzív ellátást biztosító ágya van, ezekből 60-nál tudják biztosítani a mechanikai lélegeztetést, további tíz lélegeztető gép áprilisban érkezik a városba.

A legfontosabb a fertőzött páciensek minél gyorsabb kiszűrése, ezért, miután két hetet vártak egy Real Time PCR molekuláris-biológiai berendezés érkezésére, sürgősségi eljárással vásároltak egyet, szombaton már tesztelték a berendezést, így vasárnaptól napi 200 koronavírus-tesztet tudnak elvégezni Nagyváradon.

Összehasonlításként: a válság kezdete óta 215 tesztet küldtek el Kolozsvárra, ezekből 150 érkezett vissza – késéssel. Tíz orvos dolgozik majd a berendezéssel, a gyanús esetek mellett az orvosi személyzetet is szűrik. Havonta több tízezer speciális maszkra és védőfelszerelésre van szükség, ezeket is beszerzik, holnap előbbiből 2000, utóbbiból 1000 darab érkezik Váradra. A szükséges felszerelések mintegy 1,5 millió euróba kerülnek.

Dr. Gheorghe Carp megköszönte a pénzadományokat is. Három nap alatt mintegy egymillió euró gyűlt össze, az adományozók listáját nyilvánosságra hozzák, továbbá a kórház és a városháza honlapján külön felületet nyitnak azoknak, akik orvosi felszerelések vásárlására adományoznak.

A sürgősségi osztály a megyei kórházban működik majd, és nyomatékosan kérik: aki oda fordul, legyen őszinte, hogy elkerüljék a Gerota-kórházhoz hasonló eseteket, amikor orvosok fertőződtek, s hamarosan kijelölik a sürgősségi fogászati ellátó helyét is, mondta Dr. Gheorghe Carp, aki ezt is elárulta. szombaton nem került kórházba új koronavírusos beteg.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?