Koronavírus Romániában: ketten meghaltak, 433-ra nőtt a fertőzöttek száma


-A A+FRISSÍTVE - Az elmúlt 24 órában újabb 66 koronavírusos esetet igazoltak Romániában, ezzel 433-ra emelkedett a fertőzöttek száma. Meghalt egy második beteg is – jelentette vasárnap délben Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS).

A második halálesetet a bukaresti Victor Babeș Járványkórházban jegyezték, ahová a 74 éves pácienst még szombaton utalták át az Egyetemi Kórházból, miután kiderült, hogy fertőzött. Krónikus veseelégtelenségben is szenvedett. A hatóságok nem közölték a nemét.

A 433 fertőzött közül 64-et gyógyultnak nyilvánítottak és kiengedtek a kórházból (47-et Temesváron, 11-et Bukarestben, hármat Craiován, kettőt Konstancán és egyet Iaşi-ban). A GCS szerint jelenleg 14 pácienst ápolnak az intenzív osztályon, hármuk állapota súlyos. A többi beteg általános állapota jó.

Intézményes karanténban 4803 személy van, 65.799-en lakhelyi elkülönítésbe vonultak. Eddig összesen 9.967 koronavírus-tesztet végeztek el Romániában, ebből 242-öt magánlaboratóriumban. Az utóbbi 24 órában 1231 hívás érkezett az 112-es segélyhívó számra, és 4857 a 0800 800 358-as, koronavírussal kapcsolatos tudakozó számra.

A GCS ismét felhívja a polgárok figyelmét, hogy kizárólag hivatalos forrásokból tájékozódjanak, ugyanakkor emlékeztet, hogy a 0800.800.358-as zöldszámon is kérhetnek információkat a koronavírussal kapcsolatban. A zöldszám nem sürgősségi szám, ez csak a tájékoztatást szolgálja - nyomatékosítják. A külföldön élő román állampolgárok a +4021.320.20.20 számon érdeklődhetnek a témáról.

Sorra indulnak a bűnvádi eljárások

A GCS közölte azt is, hogy 129 ügyben indítottak nyomozást a hatóságok a betegségek leküzdésének meghiúsítása miatt. A rendőrség 520 szankciót rótt ki a lakhelyi elszigeltség/karantén szabályainak megszegése miatt.

A külügy tájékoztatása szerint ez idáig 43 külföldön élő román állampolgárnál mutatták ki a vírust, közülük 33-an Olaszországban, négyen Spanyolországban, ketten Namíbiában, a többiek pedig Luxemburgban, Írországban, Tunéziában és Franciaországban tartózkodnak. 

Az új koronavírus-járvány megjelenése óta 8 külföldön élő román állampolgár halt meg: heten Olaszországban és egy személy Franciaországban, tájékoztat még a GCS.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.
HIRDETÉSEZT OLVASTA MÁR?

X