Cáfol a belügyminisztérium: nem rendeltek el kijárási tilalmat

Közleményben cáfolta a belügyminisztérium azt a sajtóhíresztelést, amely szerint március 20-tól, a koronavírus-járvány terjedésének megállítása érdekében kijárási tilalmat és a gyülekezési jog korlátozását rendelte volna el az Országos Különleges Katasztrófavédelmi Bizottság.

A hírt egy román nyelvű hírportál közölte péntek délelőtt, a bizottságtól kiszivárgott dokumentumra hivatkozva, sőt azt teljes terjedelmében a nyilvánosság elé tárva. Ebben az szerepel többek között, hogy a lakosság csak indokolt esetben hagyhatja el otthonát, élelmiszer- vagy gyógyszervásárlás céljából. Mindenkinek be kell jelentenie a hatóságoknak, hogy hol fog tartózkodni a tilalom alatt (lehet a saját állandó lakhelye vagy egy más cím), és azon csak megalapozott okkal változtathat, ha előtte 48 órával bejelentheti, a kiskorúak csak szüleik, nagyszüleik, gyámjaik kíséretében tartózkodhatnak nyilvános helyen vagy a gépkocsikban. Az is szerepel az állítólagos rendeletben, hogy az otthona környékén testmozgás céljából bárki kimehet rövid időre, de a csoportos sportolást tiltják.

A belügyi tárca közölte: a „2020. március 20-i 14. sz. Határozat” címmel nyilvánosságra került dokumentum egy tervezet, az Országos Különleges Katasztrófavédelmi Bizottság műszaki-tudományos csoportja dolgozta ki, de nem bocsátotta a bizottság elé jóváhagyásra. Minden döntés, határozat csak azt követően emelkedik hatályra, hogy a műszaki-tudományos csoport, majd az országos bizottság is rábólint.

 

„A testület asztalán több terv, forgatókönyv is van, a más országokban látottak alapján minden eshetőségre fel kell készülni, de a nyilvánosságra került vázlatban nem szerepel a hatályba lépés dátuma, tehát szó sincs arról, hogy azonnal érvénybe lépnének” – fogalmaztak a cáfolatban.

A belügyminisztérium feljelentést tett a legfőbb ügyészségen nem nyilvánosságra szánt adatok kiszivárogtatásáért, amiért 3 hónaptól 3 évig terjedő börtönbüntetés is kiszabható. Ugyanakkor kérik a lakosságot, hogy csak hiteles hírforrásokból, vagy a stirioficiale.ro címen elérhető hivatalos kormányzati tájékoztatási portálról informálódjanak.

A romániai koronavírus-helyzettel kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

(Nyitókép: Illusztráció | Fotó: Profimedia Images)

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?