Járvány idején ne az 112-őn panaszkodjon – figyelmeztetnek a hatóságok

Felhívást intézett a lakossághoz a Különleges Távközlési Szolgálat (STS), kérve, hogy csak sürgősségi esetben hívják az 112-es számot, írja az Agerpres hírügynökség. Az új koronavírussal kapcsolatban a 0800.800.358 (0800.800.FLU) zöld számon lehet tudakozódni. 

A sürgősségi hívásokat kezelő Különleges Távközlési Szolgálat pénteki közleményében azt írja: a túlterheltség dacára is igyekeznek folyamatosan válaszolni a hívásokra. Február 25-e és március 18-a között az operátorok több mint 12 000 hívásra válaszoltak, amelyek mind a COVID-19 betegséggel voltak kapcsolatosak; sok esetben csak tájékozódni akartak a betelefonálók, nem volt szó sürgősségi helyzetről. 

A STS beszámolója szerint volt olyan személy, aki afelől tudakozódott a sürgősségi segélyhívó számon, hogy járnak-e még a vonatok és elutazhat-e más városba; egy másik azt akarta megtudni az 112-es számon, hogy a posta nyitva van-e; egy házi elkülönítésben levő férfi arra panaszkodott, hogy elfogyott a cigarettája, és azt akarta elérni, hogy valaki vigyen neki. 

Egy szintén lakhelyi karanténban lévő személy egy napi eltávozási engedélyt akart kérni az operátortól, hogy elutazhasson egy másik településre, ahol szerződést kellett aláírnia. Olyan is volt, aki azért akart tájékozódni az érvényben lévő megszorításokról, mert az esküvőjére készül. Több betelefonáló arra panaszkodott, hogy elfogyott az élelmiszere vagy a pénze. 

A Különleges Távközlési Szolgálat közölte: fokozott erőfeszítéseket tesz, hogy az 112-esre érkező megnövekedett számú hívásokra válaszolni tudjon. Akik a koronavírus okozta betegségre jellemző tünetekre panaszkodnak, azok hívását az egészségügyi hatósághoz irányítják. Ha valaki olyan személyről közöl adatokat, akinek elszigetelődésbe kell vonulnia, de nem tartja be a karantén szabályait, azt a rendőrséghez kapcsolják. Aki a koronavírussal kapcsolatos információkról tudakozódik, azt az operátor megkéri, hogy hívja a 0800.800.358-as számot. 

A STS emlékeztet, hogy aki nem a rendeltetésének megfelelően használja az 112-es számot, hamis adatokat közöl vagy tréfát űz, az 5 000 lejes bírságra számíthat.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

(Címlapi illusztráció forrása: pressalert.ro

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?