Egy nap alatt 31 koronavírus-fertőzést igazoltak Romániában

FRISSÍTVE: Péntek 13 órakor újabb adatok érkeztek a koronavírus romániai terjedéséről: a Stratégiai Kommunikációs Csoport tájékoztatása szerint az elmúlt 24 órában 31 új megbetegedést igazoltak, így a koronavírus-fertőzött személyek száma 308-ra nőtt Romániában. A koronavírusos betegek közül ketten súlyos állapotban vannak.

Az újonnan diagnosztizált személyek 17 és 89 év közöttiek. Intenzív terápiás osztályon 11 beteget kezelnek, kettejük állapota súlyos. A többi koronavírusos személy egészségügyi állapota jó, szögezi le a koronavírusról való hivatalos tájékoztatással megbízott csoport. 31 személyt gyógyultnak tekintenek: 22 személyt a temesvári, 8-at a bukaresti és egyet a Iași-i kórházból utaltak ki. 

Intézményes karanténban jelenleg 4 044 személy van, otthoni megfigyelés alatt pedig 45 432 személyt tartanak. Ez tegnaphoz képest több mint tízezer személlyel többet jelent, csütörtökön 33 709 volt a házi karanténba helyezettek száma, míg 3 822-en voltak intézményes karanténban. 

Szinte megduplázódott az elvégzett koronavírus-tesztek száma

Az országban ezidáig 8 284 koronavírus-tesztet végeztek (ez a szám tegnaphoz képest szinte megduplázódott), ebből negyvenet magán-egészségügyi intézményekben. 7 976 esetben negatív eredmény jött vissza. Az elmúlt 24 órában ugyanakkor 1 604 hívást regisztráltak az 112-es sürgősségi számon ebben a témában, és 4 950 hívás futott be az állampolgárok rendelkezésére bocsátott zöld számra, amelyen információkat kérhetnek a koronavírussal kapcsolatban. 

FRISSÍTÉS: A Stratégiai Kommunikációs Csoport pontosítást adott ki, amelyben magyarázatot adott az elvégzett koronavírus-tesztek hirtelen megnövekedett számára. Egyrészt megváltoztatták a metodológiát, és minden elvégzett tesztről jelentenek, akkor is, ha egy személyt többször teszteltek. Másrészt a pénteken közölt szám egy frissített jelentés az elmúlt napokban elvégzett tesztek számáról, figyelembe véve a szakemberekre jutó munkamennyiséget. Harmadrészt pedig megnövekedett az elvégzett tesztek száma azokban a központokban, amelyek az ehhez szükséges felszereléssel rendelkeznek. 

Továbbá ezidáig 98 bűnvádi eljárást indítottak a betegség leküzdésének a meghiúsítása miatt

A Stratégiai Kommunikációs Csoport felhívja a lakosság figyelmét, hogy csak a hivatalos forrásokból (kormány, egészségügyi minisztérium, belügyminisztérium, külügyi tárca, katasztrófavédelmi felügyelőség) származó információkat vegyék figyelembe, és információkért hívják a 0800 800 358-as számot. A külföldön élő román állampolgárok a +4021 320 2020-as számon érdeklődhetnek a koronavírust érintő hasznos információkról.  

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?