Eljutott a koronavírus Sepsiszentgyörgyre: két esetet igazoltak

Két koronavírus-fertőzést igazoltak Sepsiszentgyörgyön, ez az első két bizonyított eset a háromszéki megyeszékhelyen – tájékoztatott Facebook-oldalán Antal Árpád polgármester. Mint kiderült, egy házaspárról van szó. 

A Stratégiai Kommunikációs Csoport a déli órákban beszámolt arról, hogy az újonnan diagnosztizált 17 személy között van két Kovászna megyei, és Antal Árpád nemrég arról tájékoztatott, hogy mindketten sepsiszentgyörgyiek. 

Az elöljáró közösségi oldalán azt írta, a két fertőzött külföldről való hazatérésük óta önkéntes házi karanténba vonult. 

 

A háromszéki prefektúra közleménye szerint egy 30 éves nő és egy 32 éves férfiról igazolódott be, hogy koronavírussal fertőzöttek. A sepsiszentgyörgyi házaspár március 17-én tért haza Franciaországból és azonnal lakhelyi elkülönítésbe vonultak. A laborvizsgálatok során csütörtökön igazolódott be, hogy fertőzöttek, de általános állapotuk jónak mondható. Esetükben újabb laborvizsgálatot végeznek. 

Mint arról beszámoltunk, a Kovászna megyei prefektúra adatai szerint naponta több százan kerülnek lakhelyi elkülönítésbe, hiszen csütörtökön megyeszinten 927 személy volt elzárva otthonában, ami 144-gyel több, mint egy nappal korábban, ám már szerdán is 239-cel nőtt a házi elkülönítésbe kerültek száma keddhez viszonyítva. Feltehetően azért nő rohamosan a házi elkülönítésbe kerülők száma, mert sokan érkeznek Háromszékre koronavírus-fertőzés által érintett térségekből. 

A múlt héten további 4 Kovászna városi személy esetében igazolódott be, hogy COVID-19 vírussal fertőzöttek. Egy fürdővárosi házaspár olaszországi sízés során fertőződött meg, hazatérésük után derült ki róluk, hogy betegek. Mivel nem vonultak azonnal házi elkülönítésbe, továbbadták a vírust még két ismerősüknek, ezért meg is büntették őket.

Újságírói kérdésre válaszolva, hogy van-e tudomásuk arról, hogy a Csíki negyedben „vadásszák” a külföldről hazaérkezőket, illetve egyesek az Őrkő negyedben bujkálnak külföldről való hazatérésüket követően, Antal Árpád csütörtöki, online sajtótájékoztatóján elmondta, tudomása szerint ezekben a napokban nem érkeztek nagy tömegek Sepsiszentgyörgyre, viszont a környező településekre nagy számban érkeztek haza külföldön dolgozók. 

Antal Árpád felkérte a lakosságot, hogy jelezzék a polgármesteri hivatalnak vagy a megyei készenléti felügyelőségnek, amennyiben tudomásuk van arról, hogy szomszédjuk, ismerősük külföldről érkezett, és ezt nem jelentette a hatóságoknak. Sepsiszentgyörgyön négy telefonszámon fogadják a koronavírussal kapcsolatos bejelentéseket, illetve ugyanott kérhetnek segítséget az érintettek. 

A polgármester szerint az elmúlt napokban volt már példa arra, hogy lakossági bejelentésre azonosítottak olyan személyeket, akik külföldről való hazatérésük után bujkáltak a hatóságok elől, de arra is volt példa, hogy a lakossági bejelentés nem bizonyult megalapozottnak, ám most fontos, hogy minden gyanús esetet jelentsenek. 

Antal Árpád rámutatott: sajnálatos módon a sepsiszentgyörgyi Erzsébet parkban számos idős személyt látni gyerekeket sétáltatva. A koronavírus-fertőzés megakadályozásában a fizikai távolságtartás a legfontosabb, ezért ismételten felkéri a lakókat, hogy szigorúan tartsák be a hatóságok előírásait, és ha csak tehetik, maradjanak otthon.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?