Koronavírus-helyzet Csíkszeredában: ezek a legfontosabb új információk

Nem változott a Csíkszeredában karanténba helyezett személyek száma. A középiskolák többségében elkezdődött az online oktatás, míg az általános iskolák esetében is több jó kezdeményezés indult el a városban, ahol még nem tudható, van-e megbetegedés, mivel a karanténba helyezett személyek vírustesztjeinek eredményei egyelőre ismeretlenek. Minderről és a Hargitai megyeszékhelyen tapasztalható járványhelyzetről Ráduly Róbert polgármester és Füleki Zoltán alpolgármester számolt be a csütörtöki katasztrófavédelmi bizottság ülése után.

Csíkszereda közigazgatási területén továbbra is 12 személy tartózkodik intézményes karanténban, 101 fő pedig házi karanténban van – közölte Ráduly Róbert. A polgármester ugyanakkor elégedetlenségének adott hangot, hogy a városban karanténban lévő személyek teszteredményei napok óta váratnak magukra, nem lehet tudni, van-e az elkülönítettek között beteg. A polgármester azt is elárulta, hogy várhatóan rövid időn belül Csíkszeredában is fognak tudni koronavírus-teszteket végezni, ha az ehhez szükséges fogyóeszközök megérkeznek a városba.

Online oktatás minden szinten

Szerdán találkoztak a városháza és a megyeszékhely oktatási intézményeinek képviselői, ahol az iskolák vezetői beszámoltak arról, hogy megfelelően reagáltak a járvány-helyzetre és a legtöbb helyen valamilyen szinten elindult az online leckék leadása – mondta el Ráduly Róbert (a Sapientia egyetem már hét elején szinte teljes mértékben online oktatásra váltott szerk.). A városvezető hangsúlyozta, hogy az iskolák kreativitására van szükség jelen helyzetben, hiszen központi iránymutatás hiányában minden intézmény egyéni megoldásokat alkalmaz, különböző virtuális eszközöket használnak a pedagógusok.

Ráduly Róbert elmondta: megnyílt az új csíkszeredai bevásárlóközpont két üzlete. Az üzletközpont ünnepélyes megnyitója csütörtökön lett volna, ám az új szabályok értelmében elmaradt, a tulajdonosok egy élelmiszerüzlet és egy gyógyszertár kinyitására kértek engedélyt, amelyet a lakosság ellátásának folyamatos élelmiszer- és gyógyszerellátása érdekében jóváhagytak.

Új rendelkezések

Néhány új rendelkezésről is beszámolt a városvezető. Elmondta, hogy létrehozták az idős személyek megsegítése érdekében az „Idősekért” szolgáltatást. Ez azoknak a 65 éven felüli személyeknek nyújt segítséget elsősorban gyógyszer- és élelmiszer-vásárlásokban, akiknek nincs a közelében felnőtt korú, 60 évnél fiatalabb aktív személy, akire számíthatnak. A szolgáltatás igénybevételére a név, lakcím, személyi szám megadásával a 0735-209-455-ös számon lehet jelentkezni.

Szintén újdonság, hogy lezárják a város játszótereit: ahol zárhatóak, azokat egyszerűen lelakatolják, a többinél pedig dolgoznak a megoldáson, hogy senki ne használja a létesítményeket. A közlekedést érintő intézkedés, hogy a városi járatok leállítását követően Hargitafürdőre sem járnak már buszok jövő hétfőtől. Egyedül az erdőaljai katonai járat maradt meg, ami a katonaságot szolgálja ki. Ez a járat egy állandó sofőrrel működik a továbbiakban.

Mi lesz a havi vásárral?

Szóba került a havonta megrendezett termelők havi vásárának a kérdése is. A megyei tanács szervezésében megvalósuló rendezvények hagyományos helyszíne a megyeháza oszlopcsarnoka, ahová most a zöldségpiac kiválasztott árusai költöztek. A megyei tanács szeretné megtartani a hétvégére esedékes vásárt, ám a Ráduly Róbert vezette katasztrófavédelmi bizottság nem javasolja annak hagyományis megrendezését. Ehelyett azt kérik, hogy a megyei tanács napi rendszerességgel, egyszerre napi 3-4 termelő bevonásával tegye lehetővé az árusítást, különösen azoknak biztosítani lehetőséget, akiknek a megélhetés miatt fontos a bevétel.

Nagytakarítás és fertőtlenítés

Csíkszeredában a napokban kezdték el a város tavaszi nagytakarítását. Füleki Zoltán alpolgármester beszámolója szerint az utak söprésével, portalanításával egyidejűleg fertőtlenítést is végeznek a munkát végző cég szakemberei. Az alpolgármester kiemelte: külön figyelmet fordítanak a város roma-telepeire, ahol a városháza szakemberei folyamatosan tájékoztatják a lakókat a járványhelyzetről és felhívják a figyelmet a legfontosabb szabályok betartására.

Ezzel egyidejűleg a roma lakosság bevonásával folyamatosan takarítanak és fertőtlenítenek a telepeken, a városvezetés pedig gondoskodik a hulladék elszállításáról. A városban folyó takarítással kapcsolatosan Füleki Zoltán elmondta: idén még szigorúbban lépnek fel az elhagyott autók esetében, és azonnal elszállítják a gazdátlan járműveket, ha akadályozzák a munkálatokat.

Fel kell nőni a helyzethez!

Ráduly Róbert fontosnak tartotta kihangsúlyozni: Csíkszereda jól reagált a kialakult helyzetre. A városvezető kiemelte, hogy a városban látványosan visszaesett a forgalom, ugyanakkor ismét figyelmeztetett arra, hogy az idősek a legjobban teszik, ha legfeljebb rövid sétákra mozdulnak ki otthonról, de vásárolni semmiképpen ne induljanak.

A polgármester szerint az üzletek, gyógyszertárak, étkezdék elegánsan és megfelelően reagáltak a járványveszélyre. Sok helyen megoldották a fertőtlenítést, a sorbanállást, az ételkiadást alkalmazkodva az új szabályozáshoz. Ráduly Róbert szerint a város egyelőre jól vizsgázott, ám továbbra is fel kell nőni a lakosságnak az új helyzethez.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?