Több mint 12 ezren tértek haza a nagylaki határátkelőn

Csütörtök reggelig körülbelül 12 500 külföldön élő román állampolgár érkezett az országba a nagylaki autópálya-határátkelőnél annak a konvojnak a tagjaként, amely a Magyarország által megnyitott humanitárius folyosón térhetett haza.

Magyarország hétfő éjjel lezárta határait a külföldi személyforgalom előtt a koronavírus-járvány terjedésének megfékezése érdekében, ezért rekedt több ezer állampolgár a hegyeshalmi határ osztrák oldalán, és csak a román és a magyar külügyminisztérium megegyezése értelmében folytathatják útjukat Magyarországon keresztül, egy arra kijelölt útvonalon.

Matei Filip Ionuţ, az aradi határrendészet szóvivője úgy nyilatkozott, hogy a 12 500 személy mintegy 4600 járművel érkezett Románia területére. A nagylaki autópálya-határátkelőnél az okámnyok ellenőrzése és a kötelező nyilatkozatok kitöltése (hogy ki honna érkezett) rendben zajlott, incidens nem történt – tette hozzá a szóvivő.

Csütörtök reggel Nagylaknál még több százan várakoztak, hogy beléphessenek Romániába. A várakozási idő átlagosan 3 óra volt, az ellenőrzés nyolc sávon zajlott. Lucian Cozma, az Arad megyei prefektúra szóvivője elmondta, hogy szerda reggel 8 órától csütörtök reggel 6 óráig a konvoj 125 tagja került karanténba, 7300 személynek pedig házi elkülönítésbe kellett vonulnia.

A konvoj első tagjainak érkezése óta összesen 180-an kerültek karanténba a lakhelyük szerinti megyékben, ahova rendőri és csendőri kísérettel jutottak el. Ezen kívül körülbelül 10 ezer személy házi elkülönítésben van. A maradék, megközelítőleg 2500 személy azért nem került házi elszigetelésbe, mert külföldi állampolgárok (főleg bolgárok és a moldovaiak), és átutaztak Románián hazafele menet, vagy pedig olyan területről érkeztek, amelyet nem sújtott a járvány.

Szijjártó Péter magyar és Bogdan Aurescu román külügymniszer szerdai megállapodása értelmében Magyarország este kilenc és hajnali öt óra között mindaddig megnyitja a tranzitútvonalat, ameddig valamennyi külföldön rekedt román állampolgár haza nem ér.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?