Koronavírus-helyzet: átcsoportosítják és nyilvántartásba veszik a rezidens orvosokat

Szerdától átcsoportosítják a rezidens orvosokat, illetve az önkéntes munkát végző diákokat – közölte Raed Arafat, a belügyminisztérium katasztrófavédelmi igazgatóságának vezetője. Ez is része a kedd este bejelentett újabb óvintézkedéseknek.

Arafat közölte, szerdától a sürgősségi osztályok, az intenzív terápiás részlegek és járványos betegségek osztályán dolgozó minden rezidens orvosnak meg kell szakítania más területeken folytatott gyakornoki tevékenységét, és vissza kell térnie a szakképesítés szerinti osztályra.

A belgyógyászati és háziorvosi rezidenseknek szintén meg kell szakítaniuk gyakornoki tevékenységüket más szakágakban, és jelentkezniük kell a közegészségügyi igazgatóságon, ahol a sürgősségi osztályokra, ügyeletekre vagy ambuláns betegellátókra osztják be őket. Ezen kívül a többi rezidens orvost is nyilvántartásba veszik a közegészségügyi igazgatóságok, hogy szükség esetén a megfelelő egészségügyi intézményhez irányítsák őket.

Az egyetemi központokban a negyedéves és annál magasabb évfolyamokon lévő orvostanhallgatókat önkéntes alapon helyezik el a sürgősségi ügyeleteken, amennyiben azok kapacitása ezt megkívánja. Ugyanez történik azokon a településeken is, ahol középiskola utáni egészségügyi szakoktatás zajlik, itt a másod- és annál magasabb évfolyamokon lévő diákok végezhetnek önkéntes munkát, amennyiben az egészségügyi hatóságoknak szükségük van segítségre.

Ha a diákoknak más településen kell hozzájárulniuk az egészségügyi intézmények munkájához, akkor a vészhelyzeti bizottságok szállást és ellátást kell biztosítsanak számukra.

A romániai koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírfolyamunkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?