Maros megyében is el lehet majd végezni a koronavírus-teszteket

Marosvásárhely az új koronavírus fertőzés diagnosztizálásának hivatalos központjává válik – jelentette kedden Maros megye prefektusa, miután egyeztetett a Maros megyei Közegészségügyi Igazgatóság, a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház, a Maros Megyei Klinikai Kórház és a Marosvásárhelyi Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem vezetőségével.

Péter Ferenc, Maros Megye Tanácsának az elnöke arról tájékoztatta a Maszolt, hogy a Marosvásárhelyi George Emil Palade Orvosi, Gyógyszerészeti, Tudomány- és Műszaki Egyetem tulajdonában van egy korszerű gép, amely alkalmas a koronavírus-tesztek elvégzésére, és amely számára a Maros Megyei Klinikai Kórház már megrendelte a szükséges reagenseket.

Emellett a Maros Megyei Klinikai Kórház megrendelt még egy berendezést, amely jövő héten fog megérkezni. A két géppel napi több mint 1000 tesztet lehet majd elvégezni. Ezzel párhuzamosan a Marosvásárhelyi Megyei Sürgősségi Kórház kérte az Egészségügyi Minisztériumtól, hogy vegyék be az egészségügyi intézményt a koronavírusfertőzést diagnosztizáló országos központok közé.

„A megyei önkormányzat mindent megtesz annak érdekében, hogy az orvosok és az asszisztensek rendelkezésére álljanak azok az orvosi eszközök és gépek, amelyek szükségesek ahhoz, hogy teszteljék a betegeket és kezelni tudják azokat, akik koronavírussal fertőzöttek” – jelentette ki Péter Ferenc, aki felszólította a megye lakóit, hogy tartsák be a hatóságok által biztosított óvintézkedéseket.

Költségvetés-kiegészítések is voltak

A Maros Megyei Tanács kedden rendkívüli ülés keretében 2 millió 700 ezer lejjel egészítette ki a Maros Megyei Klinikai Kórház költségvetését, célirányosan a következő időszakban szükséges felszerelések és eszközök beszerzésére szánva ezt az összeget. Elsősorban az intenzív osztály felszereltségét fogják javítani, így többek között lélegeztető gépeket, intenzívterápiás ágyakat és életfunkció-monitorokat vásárol a az egészségügyi intézmény.

A múlt héten a megyei önkormányzat jóváhagyott egy 100 000 lej értékű sürgősségi alapot is, amelyet a megyei vészhelyzeti bizottság rendelkezései alapján lehet felhasználni, ha szükséges lesz speciális helyiségek kialakítása a koronavírus fertőzés gyanús személyek karanténba helyezésére.

A koronavírus romániai terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt találja.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?