Barabási Albert-László: le kell zárni a világot, ha nem akarunk idős hozzátartozók nélkül maradni

„A következő hónapokban nagy valószínűséggel fertőzötté válok” – kezdi Facebook-bejegyzését a világhírű erdélyi származású hálózatkutató, Barabási Albert-László. Aggodalmát fejezte ki a terjedő koronavírus miatt, főként az idősek védelme miatt szerinte elkerülhetetlen, hogy „két hónapra lezárjuk a világot”. Ezzel a vírust nem lehet ugyan megállítani, „minden modell azt jósolja, hogy nagyjából a lakosság fele fertőzötté válik egy éven belül”, írja, azonban a járvány lassításával sok élet megmenthető.

„A laborban február óta tudjuk, hogy március közepén le fog állni a világ” – írja a hálózatkutató bejegyzésében. A bostoni Network Science Institute-ban, ahol dolgozik, a hálózatelmélet segítségével a kollégái évek óta pontosan meg tudják jósolni az épp aktuális vírusok terjedését. Korábban követték a Zikát, az Ebolát, és most a koronavírust.

„…nagyon aggódom a vírus miatt. Annyira, hogy elkerülhetetlennek tartom azt, hogy két hónapra lezárjuk a világot. Nem magam miatt tenném ezt, hanem édesanyám miatt” – fogalmaz a világhírű tudós, aki szerint a vírust már nem lehet megállítani, idén oltásra sem számíthatunk. Karanténnal már nem lehet megfékezni a COVID-19 terjedését, azonban mégis erre van szükség, hogy lelassíthassuk azt.

„Terjedni fog attól függetlenül, hogy hány ország zárja le a határát és hány repülőjárat lesz lemondva vagy hány iskolát zártak be. Ahol tíz beteg van kórházban, ott már több száz fertőzött él a közösségben. Sokan soha nem is tudják meg, hogy fertőzöttek voltak, mert nem voltak szimptómáik. Viszont rajtuk keresztül is terjed a vírus” – fogalmaz Barabási.

Azért szükséges, hogy benyomjuk a „társadalmi féket”, mert „beavatkozás hiányában a folyamat egy jól megjósolható Gauss-görbét követ – gyors növekedés, egy markáns csúcs, majd lecsengés. A csúcson viszont nem lesz kórházi kapacitás mindenki számára, akinek erre szüksége lenne” – írja bejegyzésében a Csíkkarcfalváról származó tudós. Meglátása szerint a „csúsz ijesztően közel van”, ha nem teszünk semmit. Olaszország példájából látszik, hogy kapacitás hiányában az orvosok élet-halál fölött kénytelenek dönteni.

A koronavírus nagyobb százalékban okoz halált az idősek és betegek körében, ezért Barabási az idősekre való tekintettel a következőt javasolja: „Mindenki, akinek idős vagy beteg van a családjában, szomszédjában, házában, felelősséggel tartozik. Ne vigyétek haza a vírust! Értessétek meg velük, hogy a veszély rájuk nézve nagyon is reális! Győződjetek meg, hogy van élelmiszerük, és ha nincs, vásároljatok be számukra! Segítsetek nekik, hogy izolálódhassanak a következő két hónapban! És tegyetek meg mindent, hogy ne terjesszétek a vírust, ezzel csökkentvén az egészségügy terhelését”.

„Ha most mindnyájan komolyan vesszük a COVID-19-et, elkerülhetjük, hogy egyszerre legyünk betegek. Így maradhat ellátás és oxigén azok számára, akiknél súlyossá válik a fertőzés. Ha viszont nem teszünk meg mindent, ami tőlünk telhető, hogy lassítsuk a járványt, az év végére rengetegen szülők és nagyszülők nélkül maradunk” – zárja Facebook-bejegyzését a hálózatkutató.

A koronavírus romániai és külföldi terjedésével kapcsolatos legfrissebb információinkat itt és itt találja. 

Nyitókép: Barabási Albert László Facebook-oldala

 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?