Bűnügyi eljárás indult a koronavírust terjesztő kovásznai házaspár ellen

A háromszéki prefektúra tájékoztatása szerint bűnügyi eljárás indult a koronavírust terjesztő kovásznai házaspár ellen, ragályos betegségek leküzdésének akadályozása miatt. Ők ketten voltak az első koronavírus-fertőzöttek Háromszéken, ám miután március 8-án hazaérkeztek Olaszországból lakhelyi elkülönítésben voltak, de azt nem tartották be. Sajtóértesülések szerint hazatérésük után a szülők még bementek munkába, a gyerekük pedig az iskolába.

A szülők esetében beigazolódott, hogy koronavírussal fertőzöttek, őket a kolozsvári járványkórházban kezelik. Péntekre már négyre emelkedett a kovásznai fertőzöttek száma, ugyanis egy 16 lány és egy 77 éves asszony esetében igazolták vissza a laboratóriumi vizsgálatok a vírus jelenlétét. A 16 éves lány egy korábban koronavírussal diagnosztizált személy kontaktja, a 77 éves asszony pedig egy Olaszországból hazatért családdal került érintkezésbe.

Sepsiszentgyörgyön újabb szigorító intézkedéseket vezettek be

Az újabb rendelkezések az ügyfélfogadásra vonatkoznak, tájékoztatott a sepsiszentgyörgyi önkormányzat. Arra kérték a sepsiszentgyörgyi lakószövetségeket, hogy a közköltséget csak előzetes telefonos időpont-egyeztetés után lehessen fizetni. A torlódások elkerülése végett javasolják a munkaprogram meghosszabbítását.

Az esküvőkön csak a szűk körű rokonság – szülők, testvérek, gyerekek- valamint a tanuk vehetnek részt. Javasolják, hogy a ceremóniát szervezzék kinti térben, ez esetben a polgármesteri hivatal eltörli az illetéket. A sepsiszentgyörgyi városháza ügyfélfogadó irodájába mindig csak annyi ügyfél léphet be egyszerre, ahány munkatárs éppen dolgozik, és fogadni tudja. A többiek kinn kell várakozzanak.

A kormány ugyanakkor március 31-ről június 30-ra halasztotta a kedvezményes adóbefizetési határidőt, ezért a közpénzügyi igazgatóságnál is javasolják a torlódás elkerülését, nem kell sietni az ingatlan és járműadó befizetésével.

A sepsiszentgyörgyi önkormányzat minden tömbház bejáratához magyar és román nyelvű tájékoztatót helyezett ki, amelyben javaslatokat fogalmaznak meg arra vonatkozóan, hogy mit kell tenni annak érdekében, hogy elkerüljék a koronavírus fertőzést.

Sepsiszentgyörgyön vasárnap szabadtéri istentiszteleteket tartanak

Sepsiszentgyörgyön szabadtéri istentiszteleteket szerveznek vasárnap a református gyülekezetek, elmaradnak a káté és bibliaórák és idén októberben szervezik a konfirmálást. A sepsiszentgyörgyi református gyülekezetek lelkészei arról tájékoztattak, hogy vasárnap szabadtéri istentiszteletekre kerül sor 10 órától a Vártemplom új gyülekezeti háza előtt, 11 órától a szemerjai templom előtt és ugyanakkor a belvárosi templom előtt. A Gyöngyvirág utcai gyülekezet pedig 2 helyszínen a templomban és imateremben is szervez istentiszteletet vasárnap 11 órától. A délutáni istentiszteletek mindenhol elmaradnak, akárcsak a kátéórák és bibliaórák is. Sepsiszentgyörgyön módosul a konfirmálás időpontja is, idén október 31-én a reformáció ünnepén szervezik.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?