Koronavírus: betiltják az ezer főnél nagyobb rendezvényeket Romániában

FRISSÍTVE: Március 8-ától szigorításokat vezetnek be többek között a tömegrendezvények tekintetében a koronavírus veszélye miatt Romániában. Március 31-ig tilos lesz olyan eseményeket szervezni, amelyeken ezer főnél többen vesznek részt – jelentette be az országban hozott rendkívüli intézkedéseket Raed Arafat államtitkár egy vasárnap délelőtti sajtótájékoztatón. 

A szigorítás minden bel- és kültéri rendezvényre vonatkozik. Az ezer főnél kisebb események sorsáról helyi szinten fognak dönteni, magyarázta a belügyminisztérium katasztrófavédelmi részlegének (DSU) vezetője. Ebben az esetben a hatóságoknak az adott esemény sajátosságai alapján mérlegelniük kell a fertőzés kockázatát. 

Egyelőre március 31-ig érvényes az intézkedés, de a koronavírus terjedésének függvényében ezt meghosszabbíthatják. 

A román hatóságok arról is döntöttek: minden olyan oktatási intézményt bezárnak, ahol koronavírussal fertőzött személyt találnak. A kórházakban ugyanakkor felfüggesztik a gyakorlatozást és látogatási tilalmat rendelnek el.

 

Raed Arafat hangsúlyozta, az egészséges embereket nem tesztelik koronavírusra, és arról, hogy valaki nem fertőzött, nem adnak igazolást az egészségügyi intézmények. Közölte, azok a román állampolgárok, akiket más országban helyeztek karanténba, és ezt orvosi papír igazolja, nem kell újabb karanténba vonuljanak, ha Romániába jönnek.

Üzent a külhoni románoknak

Az államtitkár ugyanakkor azt javasolta a külföldön élő román állampolgároknak, hogy lehetőség szerint ne jöjjenek Romániába a koronavírus által érintett külföldi régiókból, mert hazatérésükkel idős szüleik, nagyszüleik életét kockáztatják. 

Arafat leszögezte, hogy átmeneti helyzetről van szó, és emlékeztetett, hogy a koronavírus sújtotta régiókból hazatérő román állampolgárok karanténba vagy otthoni elkülönítésbe kerülnek. Büntetőjogi eljárásra számíthat az a személy, aki koronavírus által érintett országból érkezik, és ezt megpróbálja eltitkolni a hatóságok elől – figyelmeztetett. 

 

Hat órán keresztül tárgyaltak

A belügyi államtitkár elmondta, az elmúlt harminc évben először hoznak ilyen jellegű rendkívüli intézkedéseket az országban. Rámutatott, tisztában vannak vele, hogy a döntés többekben elégedetlenséget fog kiváltani, és ezért elnézést kérnek, ám beszámolója szerint közel 6 óráig tárgyaltak ezekről a kérdésekről.

Szombatig 13-ra nőtt a koronavírus-fertőzöttek száma Romániában, legutóbb egy 72 éves galaci férfinál igazolták a fertőzést, aki Olaszországból tért haza a hétvégén. Horaţiu Moldovan egészségügyi államtitkár a vasárnapi sajtótájékoztatón elmondta, minden koronavírussal diagnosztizált személynek jó az állapota, legtöbben tünetmentesek. 

Négy személyt már kiutaltak a kórházból, a többiek is jól vannak, senki nincs kritikus állapotban - erősítette meg az államtitkár. Vasárnap 15-en vannak kórházi karanténban, 12 734-en pedig házi karanténban. 

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?