László Attila: nincs sok értelme az élelmiszer-tartalékolásnak és maszk viselésének

Nincs sok értelme annak, hogy a koronavírustól tartó emberek élelmiszer-készleteket halmozzanak fel és védőmaszkokat vásároljanak – véli László Attila kolozsvári orvos. A közegészségügyi szabályok betartása azonban sokat használ a megelőzésben: ebben az időszakban kiemelten fontos a kézmosás és a nagy tömegek elkerülése.

A koronavírus-fertőzés tünetei megegyeznek az influenza vagy más légúti megbetegedések panaszaival. Nincs specifikus jele, az orrváladékozás, a láz, az ízületi fájdalom, a tüsszentés, a köhögés és a kötőhártya-gyulladás egyaránt tanúskodhat koronavírus-fertőzésről is – magyarázta a Maszolnak László Attila orvos, Kolozs megyei szenátor.

Kiemelte, a rémület voltaképpen azért nagyobb világszerte, mint az influenzajárvány okozta ijedelem, mert az influenza esetében már rendelkezésünkre áll a megelőzési mód oltóanyagok és specifikus kezelések révén, a koronavírus-fertőzések kezelésére és megelőzésére viszont jelen pillanatban még nem ismert az oltóanyag. Mivel még nem volt példa erre a fertőzésre, nincsenek felkészülve a kezelésére és a kivédésére sem a szakemberek – mondta el László Attila.

Hozzátette, a hivatalos statisztikák alapján viszonylag alacsony a súlyos esetek száma, a megbetegedések jelentős része, mintegy 80 százaléka általános, enyhe lefolyású tüneteket produkál, főleg a fiatalok esetében. Leginkább azokra jelent veszélyt, akiknek gyenge az immunrendszerük, vagy krónikus betegségben szenvednek: a tüdőproblémákkal küszködőknél és a keringési betegségekben szenvedőknél súlyosabb esetek is jelentkezhetnek, főleg, ha időskorú személyt érint a fertőzés.

Az új koronavírus nem érintéssel, hanem cseppfertőzés útján terjed – közölte csütörtökön Alexandru Rafila, a Román Mikrobiológiai Társaság elnöke, hozzátéve: nincs specifikus kezelés ilyen esetekre. „Nincs specifikus kezelés, tüneti kezelést alkalmaznak, azaz a lázat, a fejfájást és más tüneteket kezelnek. Így járnak el a betegség enyhe vagy közepes lefolyása esetében. Ha bonyolult esetek fordulnak elő, akkor intenzív terápiás intézkedéseket léptetnek érvénybe, de itt nem erről van szó" - magyarázta Alexandru Rafila. A szakember azt mondta: a betegség cseppfertőzéssel terjed, a pácienssel történő közvetlen kapcsolat esetén. (Agerpres)

A maszkvásárlásról és az élelmiszer-tartalékolásról elmondta, a közszájon terjedő hírek nagymértékben befolyásolják a társadalmat, ezek miatt növekedett meg a felhalmozási és védekezési mánia, amely nem sokat használ a koronavírus-fertőzés megelőzésében. „Nem igazán látom értelmét a maszk viselésének” – hangsúlyozta az orvos-szenátor, aki inkább a közegészségügyi szabályok betartásának tulajdonít jelentőséget. 

Véleménye szerint, ha az emberek elkerülik a nagyobb tömegeket, nem érintkeznek olyan személyekkel, akiknél a légúti tünetek már megjelentek, és gyakrabban mosnak kezet, akkor csökkenthető a fertőzés kockázata. Az élelmiszer-tartalékolásról pedig úgy fogalmazott: „valószínűleg nyáron sokan fognak puliszkát, rizst és főtt tésztákat enni”, mert reményei szerint az idő azt fogja igazolni, hogy fölöslegesen halmozzák az élelmiszer-készletüket.

Az orvos szerint arról sem szabad megfeledkezni, hogy a koronavírussal párhuzamosan továbbra is szedik áldozataikat a különböző egészségügyi jelenségek: az influenzajárvány és más kórokozók is eredményezhetnek hasonló panaszokkal járó légúti fertőzéseket, ezért tanácsos orvoshoz fordulni, ha valamelyiket magunkon is tapasztaljuk. Ahhoz, hogy a megfelelő tüneti kezelésben részesüljön a fertőzött, szükséges megbizonyosodni arról, hogy influenzajárvány okozta megbetegedéssel vagy koronavírus-fertőzéssel küszködik – magyarázta.

Hatékonyak a hazai hatóságok

László Attila szerint a román hatóságok hatékonyan és operatívan kezelik azt a koronavírus romániai megjelenésével előállt helyzetet, ugyanis mögöttük áll a 2016-os kanyarójárvány tapasztalata. Mivel akkoriban a helyzet kezelésére későn reagáltak a különböző intézmények és az egészségügyi rendszer, most első pillanattól kezdve igazgatásuk alá vonták a koronavírussal kapcsolatos történéseket.

Az orvos-politikus szerint a koronavírus romániai megjelenése előrelátható volt, hiszen nagyszámú román állampolgárságú közösség él Olaszország azon részén, ahol jeleztek fertőzést, a társadalom mozgási szokásai pedig nem változtak. "Tehát – amennyire csak tudtak – felkészültek a román hatóságok a vírus megjelenésére: elrendelték a szűrést, az izolálást, a tünetekkel rendelkező személyek karanténját, valamint a repülőtereken és a közúti határátkelőhelyeken is intézkedtek" – részlezte László Attila.

Emlékeztetett: a 14 napos házi (otthoni) karanténba kerülnek azok a személyek, akik fertőzött területeken jártak, fertőzött személyekkel érintkeztek, de tünetmentesek. A kéthetes időszak arra szolgál, hogy az emberek kerüljék a közösségeket, és amint tünetet észlelnek magukon, jelezzék a szakembereknek. Szerda estig 4800 otthoni megfigyelés alatt tartott romániairól tudtak a hatóságok. Közülük az egyik román férfit koronavírus-fertőzéssel diagnosztizáltak – világított rá a szakember.

László Attila „titáni munkának" nevezte az járványtani vizsgálatot, amit akkor kötelesek elvégezni a hatóságok, ha fertőzésgyanús személyt találnak. Elmagyarázta: ha jelentkeznek a tünetek valakin, aki igazoltan kapcsolatba került fertőzött személyekkel, akkor kötelezően ki kell töltenie az epidemiológiai kérdőívet arról, hogy merre járt, kivel és mikor került kapcsolatba, emellett laborvizsgálatoknak is alávetik, hogy biztosan kimutathassák, koronavírus okozta-e a megbetegedést vagy sem.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?