A koronavírus eljutott Romániába: Gorj megyei az első fertőzéses eset


-A A+Egy Gorj megyei férfi az első személy Romániában, akinek szervezetében kimutatták a koronavírus jelenlét. A fiatalember érintkezett a nemrégiben Romániában járt, szintén fertőzött olasz állampolgárral – közölte szerda késő este az egészségügyi minisztérium. A férfi tünetmentes, csütörtökön Bukarestbe szállították. Családtagjai házi karanténba kerültek, s jelenleg vizsgálják az összes személyt, akikkel az elmúlt napokban érintkezett. Cikkünk folyamatosan frissül.

HIRDETÉS
20:51

Jelentést fog kérni a Román Hírszerző Szolgálat (SRI) tevékenységét ellenőrző parlamenti bizottság a hírszerzéstől a koronavírus-járvány felszámolását célzó intézkedésekkel, az erdőirtásokkal és az IMM Invest-program internetes oldala ellen intézett állítólagos hacker-támadással kapcsolatban – jelentette ki szerdán Marian Cucşa, a bizottság alelnöke. (Agerpres)

22:09

Kovászna megyében nincs koronavírusos beteg: a vasárnap rosszul lett és kórházba szállított csernátoni fiatalemberről is kiderült, hogy nem fertőzött – nyugtatta meg a közvéleményt Iulian Constantin Todor prefektus. A háromszéki kormánymegbízott szerint a sepsiszentgyörgyi kórház fertőző osztályára utalt csernátoni férfi garatváladékát vírusvizsgálatra küldték, és a bukaresti Matei Balș Járványtani Intézetben negatív lett a teszt.

21:11

A Román Ortodox Egyház kivételesen eltekint attól az előírástól, hogy a híveknek meg kell csókolniuk a templomokban lévő ikonokat.  A bukaresti patriarhátus arra kéri azokat a híveket, akiken a megfázás tünetei jelentkeztek, hogy kerüljék a templomokat, inkább az otthonukban, a patriarchátus rádióján, televízióján kövessék az ortodox liturgiát.

20:04

Egyáltalán nem mindegy, hogy egy járvány milyen állapotban, helyzetben találja a közösséget, mennyire hatékony a hatóságok kommunikációja, milyen hangnemben szólnak a hivatalos szervek az emberekhez egy potenciális veszélyforrásról – véli Gabriel Diaconu. A bukaresti orvossal, pszichológussal és kríziskommunikációs szakértővel igen népszerű Facebook-bejegyzései kapcsán beszélgettünk sok mindenről, ami fontos lehet a koronavírus-járvány miatt kialakult, felfokozott társadalmi hangulatban.

18:46
A Vöröskereszttel karöltve kampányol a kormány a koronavírusos álhírek ellen

Memorandumot hagyott jóvá csütörtöki ülésén a kormány, amely értelmében a Vöröskereszttel partnerségben lakossági tájékoztató kampányt szervez az új koronavírussal kapcsolatban. Antonel Tănase kormányfőtitkár elmondta, a Vöröskeresztet azért vonják be, mert ez a szervezet fokozott bizalomnak örvend a lakosság körében.

A legalább két hónaposra tervezett kampány célja leleplezni és megcáfolni az álhíreket és helyettük korrekt és átfogó tájékoztatással szolgálni, kiegészítve a Stratégiai Kommunikációs Csoport által szolgáltatott információkat. A kampányt a hagyományos média mellett online is megszervezik, hogy a fiatalokat is elérjék, és egyelőre 150 ezer lej re becsülték a költségét, de ha szükséges, ki fogják pótolni ezt az összeget. (Agerpres)

18:44

A Matei Balş Járványtani Intézet vezetője, Adrian Streinu-Cercel elmondta, a koronavírus-hordozó 25 éves fiatalember jól van, és a járványtani intézetben marad mindaddig, amíg kimutatható nála a vírus jelenléte. Ahhoz, hogy hazatérhessen otthonába, két egymást követő negatív laboratóriumi eredményre lesz szükség. „Ő egészséges, de vírushordozó” - pontosított az intézményvezető. Arról is tájékoztatott, hogy az olasz állampolgár, akitől a fiatalember elkaphatta a vírust, beteg volt, amikor Románia területén tartózkodott. A fiatalember később tartott egy összejövetelt, az ezen részt vevő személyek már az egészségügyi igazgatóság megfigyelése alatt állnak.

17:51

A bukaresti járványtani intézetben, valamint a kolozsvári, temesvári és iaşi-i regionális központokban 12 mintát vizsgáltak a koronavírussal való fertőzöttség szempontjából. Mindegyik eredmény negatív lett.

17:43
A kórházakban vizsgálódik a fogyasztóvédelem

Országos szintű ellenőrzésbe kezdett a kórházakban a fogyasztóvédelmi hatóság (ANPC). Az étkeztetési, higiéniai és elszállásolási körülményeket, az ezekkel kapcsolatos szolgáltatások minőségét vizsgálják az ellenőrzések során. Az ország mind a 41 megyéjébe és a fővárosba kiszálló felügyelők ellenőrzik az ágyak, matracok, ágyneműk, párnák, az illemhelyek/fürdőszobák állapotát, a konyharészlegen és étkezőkben uralkodó körülményeket, az élelmiszerek elraktározási módját, a napi menüket, ileltve minden más, a páciensek javára végzett szolgáltatást. (Agerpres)

17:10
Egy nap alatt több mint 3000-en érkeztek Olaszországból

Marcel Vela belügyminisztert arról számolt be a csütörtöki kormányülésen, hogy az utóbbi 24 órában 3210 személy érkezett Románia területére Olaszországból, kétharmaduk közúton vagy vasúton, egyharmaduk pedig repülővel. Azt is elmondta, növekvőben van azok száma, akik saját személygépkocsin érkeznek Romániába.  (Agerpres)

16:30
Öt hőszkenner érkezik jövő héten Romániába

A csütörtöki nap folyamán az Országos Katasztrófavédelmi Igazgatóság (DSU) aláírja a keretszerződést a hőszkennerekre, amelyek segítségével azonosítani lehet a koronavírus tüneteit hordozó személyeket, jelentette be Lucian Bode ügyvivő szállítási miniszter a kormányülésen. A miniszter szerint a központosított közbeszerzések hivatala bejelentette, hogy ma aláírják a szerződést a 35 hőszkennerre.

Az első 5 hőszkennert a jövő héten szállítják, a következő tízet március 20-áig, a többi húszat pedig 55 napon belül, mondta Bode, aki szerint a beszállító egy írországi cég. Bode arról is beszámolt, hogy az ország repülőterein és a vonatokon általános fertőtlenítést végeznek az illetékes hatóságok, megelőzendő a koronavírus terjedését. (Agerpres)

15:15

Kötelező nyilatkozattételt a határátkelőhelyeken és a közegészségügyi igazgatóságok általi nyilvántartásba vételt rendeltek el a koronavírus-fertőzés által sújtott olaszországi – vagy más állambeli – régiókból érkezők számára, de a szállásadókat nem tájékoztatták arról, hogy az átutazó vendégek veszélyt jelenthetnek-e vagy sem, vagy hogy miként viszonyuljanak hozzájuk – mondta el a Maszolnak Kőmíves Tibor pécskai panziótulajdonos.

14:15

Nincs sok értelme annak, hogy a koronavírustól tartó emberek élelmiszer-készleteket halmozzanak fel és védőmaszkokat vásároljanak – véli László Attila kolozsvári orvos. A közegészségügyi szabályok betartása azonban sokat használ a megelőzésben: ebben az időszakban kiemelten fontos a kézmosás és a nagy tömegek elkerülése.

A koronavírus-fertőzés tünetei megegyeznek az influenza vagy más légúti megbetegedések panaszaival. Nincs specifikus jele, az orrváladékozás, a láz, az ízületi fájdalom, a tüsszentés, a köhögés és a kötőhártya-gyulladás egyaránt tanúskodhat koronavírus-fertőzésről is – magyarázta a Maszolnak László Attila orvos, Kolozs megyei szenátor.

13:11

Biztosítják a lakosságot, hogy elégséges az élelmiszer- és az ivóvízkészlet - közölte csütörtökön Adrian Oros mezőgazdasági miniszter az Agerpres hírügynökséggel. "Szeretnénk nyugalomra inteni minden polgárt, és biztosítani arról, hogy nincsenek problémák. Most elegendő élelmiszer- és vízkészlet áll rendelkezésre a lakosság igényeinek kielégítésére, mind a nagy gazdasági szereplőknél, mind a nagy logisztikai platformoknál, és ezek igény szerint növelhetők" - mondta Adrian Oros. (Agerpres)

13:02
Facebookon üzent Johannis a lakosságnak

Klaus Johannis államfő a közösségi hálón intette nyugalomra a lakosságot a koronavírus romániai felbukkanásával kapcsolatban. "Kedves románok, természetes, hogy a legnagyobb komolysággal kezeljük a helyzetet, amelyet a koronavírus európai megjelenése, illetve az első romániai eset felbukkanása okozott, de pánikra semmi reális ok nincsen. A vírussal való megfertőződés az esetek többségében enyhe tüneteket idéz elő, torokfájást, köhögést és lázat, akárcsak egy hűlés" - olvasható Johannis Facebook-bejegyzésében. (Agerpres)

12:52
Jó az állapota a fertőzött fiatalembernek

 Nincsenek tünetei és jó az állapota a koronavírussal megfertőződött Gorj megyei férfinek, akit a bukaresti Matei Balş Járványtani Intézetben kezelnek - közölte csütörtökön a Stratégiai Kommunikációs Csoport. A 25 éves fiatalambert teljesen elkülönítették a kórházban fekvő többi betegtől, és állandó megfigyelés alatt tartják.

Az intézetben jelenleg további 17 személytől vett minta van vizsgálat alatt - jelentették be a Stratégiai Kommunikációs Csoport illetékesei, hozzátéve, hogy kiterjesztették az eset kapcsán indított járványtani vizsgálatot azoknak a személyeknek az azonosítása és tesztelése érdekében, akik érintkeztek a fertőzött férfivel. (Agerpres)
EZT OLVASTA MÁR?

X