Otthoni karanténban lesznek Gyulafehérváron a Veneto tartományból hazaérkezett diákok

Otthoni karanténban lesznek két hétig azok a gyulafehérvári diákok és tanáraik, akik vasárnap este értek haza egy többnapos kirándulásról az olaszországi Veneto tartományból, ahol több koronavírusos megbetegedést regisztráltak az elmúlt napokban.

A Fehér megyei közegészségügyi igazgatóság (DSP) ügyvezetőigazgató-helyettese, Daniela Dreghici Popa közlése szerint az iskolásokat és tanáraikat hétfőtől 14 napon át megfigyelés alatt tartják majd. "Naponta felhívjuk őket telefonon, elmondják, ha vannak tüneteik, lázuk, és állapotuk alakulása függvényében meghozzuk a szükséges intézkedéseket. Egyelőre mindannyian a lakhelyükön vannak karanténban, külön szobában, elszigetelve annyira, amennyire az otthoni körülmények ezt lehetővé teszik" - fogalmazott.

Arra a kérdésre, hogy ellenőrizni fogják-e a karanténra vonatkozó előírások betartását, azt, hogy valóban a családtagoktól elkülönülve ülnek-e az érintettek, az igazgatóhelyettes azt mondta, nincs elegendő személyzet erre, de bíznak "a szülők érettségében".

Dreghici Popa szerint minden szülőnek elküldték WhatsApp-üzenetben az ajánlásokat, azt, hogy az érintetteket külön szobában szigeteljék el, a család más tagjai ne tartózkodjanak velük egy helyiségben, lehetőleg külön fürdőszobát használjanak, és külön étkezzenek. Az illetékes szerint a kirándulócsoport tagjai "jelen pillanatban nem fertőzőek", mert nem a vesztegzár alatt levő településeken voltak elszállásolva.

„Nagyon fáradtak voltak, nem volt más problémájuk”

Érkezéskor mind a 45 gyereknek és hat tanárnak megmérték a lázát, és válaszolniuk kellett néhány kérdésre. "Azonkívül, hogy nagyon fáradtak voltak, nem volt más problémájuk" - tette hozzá a DSP képviselője, aki szerint ha bármiféle tünet jelentkezik a csoport tagjainál, kórházba szállítják őket.

Nicolae Albu Fehér megyei prefektus szintén azt hangsúlyozta, hogy megelőzésként hozták az otthoni karanténra vonatkozó intézkedést, a csoport egyik tagjának sincs semmiféle tünete. Vasárnap délután a Fehér megyei hatóságok még azt mondták, hogy az 51 személy nem otthoni karanténban lesz, hanem egy közös helyen tartják majd megfigyelés alatt őket 14 napig.

Kapcsolódók

banner_bcxvIA0Y_2.jpg

Kimaradt?