Koronavírus Olaszországban: karanténba kerülnek a fertőzött régiókból hazatérő romániaiak

A rendkívüli intézkedések ellenére vasárnap estére 137-re nőtt a koronavírusos megbetegedések száma Olaszországban, a Kínából terjedő kór már három halálos áldozatot követelt. A fertőzés gócpontjainak tartott két térség, Lombardia és Veneto tartomány önkormányzatai vesztegzár alá kerültek. Olaszországban több mint egymillió román állampolgár él, ezért a bukaresti hatóságok is készenlétben vannak: vasárnap már karanténba helyeztek fertőzött itáliai régiókból hazatérő személyeket. A magyar hatóságok is rendkívüli intézkedésekre kényszerültek.

Az egészségügyi hatóságok 14 napos karanténba fogják helyezni azokat a személyeket, akik az olaszországi Veneto és Lombardia tartományból érkeznek Romániába, és ha ezek a személyek nem tartják be a szabályokat, szankciókra számíthatnak – jelentette be vasárnap a Matei Balş intézet vezetője.

Adrian Streinu Cercel közölte, a fertőzött régiókból hazatérő román állampolgárok a lakásukban kerülnek vesztegzár alá, a közegészségügyi igazgatóság felügyelete alatt. Rámutatott, a Matei Balş Intézet fel van készülve a páciensek fogadására, és a többi három - Kolozsváron, Temesváron és Iaşi-ban létrehozott - központ személyzetét is megfelelő szakmai felkészítésben részesítették.

Az egészségügyi minisztérium korábban közölte: az olasz hatóságok szerint nincsenek román állampolgárok a koronavírus-gyanús személyek között. A tárca szerint nagyobb a valószínűsége annak, hogy Románia területén jelennek meg esetek, mivel az Olaszországban élő román állampolgárok gyakran utaznak haza, és közöttük vannak olyanok, akik Kínában jártak.

A minisztérium bejelentette azt is, hogy fokozzák az ellenőrzéseket az országhatárokon, beleértve a nemzetközi repülőtereket is, ennek érdekében, ha szükséges, a minisztérium ideiglenes jelleggel áthelyez személyzetet a megyei egészségügyi igazgatóságoktól.

Három személy karanténba került Temesváron

Vasárnap délután a Temes Megyei Közegészségügyi Igazgatóság (DSP) megelőző jelleggel máris felügyelet alá és 14 napos otthoni karanténba helyezett három személyt, akik a temesvári Traian Vuia repülőtérre érkeztek az olaszországi Bergamoból.

Az intézmény szóvivője, Cornelia Bubatu az Agerpresnek elmondta, a temesvári mentőszolgálatot előbb arról értesítették, hogy két személy érkezett a repülőgéppel Bergamoból, akik azon a vidéken jártak, ahol több koronavírussal fertőzödött személyt azonosítottak. Kiderült azonban, hogy három személyről van szó, akik azonban nem jártak a járványtól sújtott vidéken.

„A három személyt orvosi vizsgálatnak vetették alá, és megállapították, hogy egyetlen fertőzésre utaló szimptómájuk sincs, jó egészségi állapotban vannak. Prevenciós jelleggel azonban mindhármukat 14 napos karanténba helyezték lakhelyükön és a DSP figyelemmel kíséri állapotukat” - magyarázta Cornelia Bubatu.

Gyulafehérvári diákokat várnak a határon

Mint korábban írtuk, közel ötven fős, gyulafehérvári diákokból és tanárokból álló csoport tér haza vasárnap estére a koronavírus-gócpontnak nyilvánított olaszországi Veneto térségből. A borsi határátkelőnél gyors vizsgálatnak vetik alá a csoport tagjait, ha pedig tünetmentesek, akkor továbbutazhatnak Gyulafehérvárra. Eddig a csoport egyik tagjánál sem tapasztalták a fertőzés tüneteit.

Ludovic Orban miniszterelnök szerint nincs szükség arra, hogy a gyulafehérvári gyerekeket két hétre karanténba helyezzék, mert Veneto tartománynak nem olyan részéről jönnek, ami fertőzött gócpont lenne, írja a Mediafax. Az egészségügyi miniszterrel egyeztetve arra jutottak, mondta Orban, hogy elég, ha a gyerekek egy hétig otthon maradnak. A diákok egyébként a velencei karnevál idejére időzítették a kirándulást, a híres rendezvényt viszont szintén idő előtt befejezik a járvány miatt.

Készenlétben a magyar hatóságok is

Vasárnap este hazatér Észak-Olaszországból Magyarországra egy csoport magyar diák is. A gyulafehérvári diákokkal ellentétben őket karanténba helyezik a budapesti hatóságok. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) vasárnap délután közölte: a magyar iskolások sokat ingáztak tömegközlekedéssel Milánó északkeleti térségében a néhány hetes ott-tartózkodásuk ideje alatt.

 Ezekre a tényezőkre tekintettel, valamint a diákok és a magyar lakosság lehető legmagasabb szintű védelme érdekében hozta meg az NNK az említett járványügyi intézkedést - közölték. Korábban a budapesti belügyminisztérium arról tájékoztatott, hogy a koronavírus-fertőzés elleni védekezésért felelős operatív törzs soron kívüli tájékoztatást kért az olasz hatóságoktól.

A Budapest Airport közölte: felkészült az észak-olaszországi járatok szűrésére is. Annak érdekében, hogy a különböző ellenőrzési módszerek akár együttes alkalmazásával biztosíthatók legyenek a legpontosabb adatok és a legbiztonságosabb eredmények, a Budapest Airport az elmúlt héten beszerzett egy hőkamerát, valamint egy további kamerát napokon belül bérbe vesz - tudatta a társaság.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium azt javasolja, hogy az észak-olaszországi utazást tervezők a koronavírus-járvány miatt a látogatásról csak alapos megfontolás és mérlegelés után döntsenek.

Cikkünk frissül

Kapcsolódók

Kimaradt?